De economische situatie in Suriname is zorgwekkend. Met een minimumloon van slechts 49,12 SRD per uur, wat neerkomt op €1,44, leven veel mensen in diepe armoede. Kinderen lijden honger, gezinnen hebben moeite om te overleven en basisvoorzieningen schieten tekort. De financiële structuren in het land dragen bij aan de problemen en houden de armoede in stand.
In samenwerking met stichting Er is Hoop voor Morgen, onder leiding van Regina Macnack, en stichting Gabriël Zorgcentrum, onder leiding van Yvette Eersel, zijn onlangs twee grote containers met voedsel en essentiële producten aangekomen in Suriname. Deze goederen worden gedistribueerd aan de minderbedeelden, senioren, kindertehuizen en dak- en thuislozen.
Regina Macnack benadrukt het belang van samenwerking: “Hand in hand, schouder aan schouder kunnen wij dit zeer ernstige armoedeprobleem in ons geliefd Suriname samen oplossen, maar het eist wel rechtvaardigheid en openheid vanuit het bestuur naar het volk toe, en dat het denken van een ieder verandert in positieve klanken tot vooruitgang van land en volk.”
Naast het bieden van directe hulp, kijken wij als twee samenwerkende organisaties ook naar een structurele oplossing. Onze missie is niet alleen om noodhulp te bieden, maar ook om mensen zelfredzaam te maken en op lange termijn uit de armoede te helpen. Yvette Eersel biedt met haar online training, “Van armoede naar overvloedig denken,” praktische handvatten aan mensen om hun denkpatronen te veranderen en een weg te vinden uit de vicieuze cirkel van armoede.
“Armoede en de pijn die ermee gepaard gaat, zijn problemen die we kunnen oplossen,” zegt Yvette Eersel. “Beter bestuur en het doorbreken van eeuwenoude structuren zijn de sleutels tot duurzame verandering in Suriname.”
Wij roepen daarom op tot een herziening van het financiële beleid en nodigen alle betrokken partijen uit om samen te werken aan een betere toekomst voor Suriname.