Nieuwe industriële ontwikkeling en welvaart voor alle burgers creëren

President Chandrikapersad Santokhi is gisteren tijdens zijn jaarrede uitgebreid ingegaan op actuele ontwikkelingen die aan de orde zijn en hebben geleid tot toenemende internationale en regionale politieke en economische interesse. In zijn uiteenzetting verwees hij naar onder andere de steun van buitenlandse investeerders en de oprichting van nieuwe bedrijven.

“De regering zet zich in om dit succesvolle buitenlandse beleid voort te zetten, nu er meer hoop en vertrouwen in het land is. Een belangrijk onderdeel hiervan is de voortdurende dialoog en samenwerking tussen alle actoren binnen de samenleving, inclusief vakbonden en het bedrijfsleven”, aldus Santokhi. Santokhi wees erop dat in de afgelopen maanden de regering gesprekken heeft gevoerd met verschillende clusters van vakbonden, waarbij concrete voorstellen en argumenten zijn besproken. Het gepleegde overleg heeft geleid tot afspraken over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voor de werkende klasse. Zowel de regering als de vakbeweging begrijpen, dat rust en stabiliteit de voorkeur hebben boven andere oplossingen, en dat dialoog de beste manier is om conflicten duurzaam op te lossen. Volgens de president is er ook met het bedrijfsleven een goede dialoog. Hij is van mening dat er regelmatig overleg wordt gevoerd over de stappen die moeten worden genomen om een duurzame toekomst voor Suriname en zijn bevolking te realiseren. “De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven heeft recentelijk een aantal aandachtspunten gerelateerd aan de “Sustainable Development Goals” (SDG’s) gepresenteerd. De regering heeft deze bijdrage positief ontvangen en werkt al aan nieuw beleid op basis van deze doelen”, aldus Santokhi.

Santokhi had ook aandacht voor de rol van de media.

Volgens hem worden de media erkend als cruciale communicatiekanalen voor het informeren van de gemeenschap. De regering wil dat journalisten die hun werk verantwoordelijk uitvoeren, gerespecteerd worden. Tegelijkertijd is er bezorgdheid over de impact van sociale media en kunstmatige intelligentie op de verspreiding van ongecontroleerde informatie.

Daarom overweegt de regering samen met de Surinaamse Vereniging van Journalisten te werken aan certificering of accreditatie van journalisten, om het beroep te beschermen en de kwaliteit van informatie te waarborgen. Santokhi zei dat terwijl de regering terugblikt op de behaalde resultaten, kijkt ze ook vooruit naar de uitdagingen die nog voor ons liggen. Hij maakte duidelijk dat de komende periode in het teken zal staan van volharding en samenwerking om een betere toekomst te bouwen, waarin elke burger zich gehoord voelt en zijn of haar leven daadwerkelijk verbetert. De regering benadrukt dat ze niet alles alleen kan en dat de steun en inzet van het hele volk nodig is.“Suriname staat op een keerpunt, vergelijkbaar met de onafhankelijkheid in 1975 en de staatsgreep van 1980. Maar deze keer biedt het olie- en gaspotentieel in de territoriale wateren, enorme kansen. De regering wil optimaal profiteren van deze commerciële ontwikkelingen, en de recente bevestiging van TotalEnergies over de uitbreiding van de olie- en gasindustrie, markeert daarbij een belangrijke mijlpaal. De samenleving moet zich voorbereiden op deze economische vooruitgang, waarvan de invloed in alle sectoren, merkbaar zal zijn”, aldus de president. Hij sprak over de start van deze nieuwe industriële ontwikkeling en de geboden kans, om zich te moderniseren en welvaart voor alle burgers te creëren. De regering blijft zich inzetten voor het herstel en de wederopbouw van de natie, met het vertrouwen dat samenwerking en eenheid het land naar een betere toekomst zullen leiden.

More
articles