Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), dringt bij de regering aan om een strategisch plan op te stellen voor het beheer van de olie-in-komsten na de definitieve investeringsbeslissing (FID) van TotalEnergies voor de eerste offshore olie-ont-wikkeling van het land.
“Dit is een historisch moment voor Suriname, vooral vanwege de om-vang van de investeringen die ermee gemoeid zijn,” aldus Debipersad. Hij benadrukte dat, hoewel Staatsolie al tientallen jaren actief is in de olie-industrie, de FID van TotalEnergies een “fundamenteel grotere impact” zal hebben op de economie.
Debipersad stelde de noodzaak van een duidelijke strategie voor het ge-bruik van de olie-inkomsten aan de or-de en riep op tot focus op sectoren die ontwikkeling nodig hebben. Met de verkiezingen van 2025 in het vooruit-zicht, waarschuwde hij politieke par-tijen voor onrealistische beloften die zouden kunnen leiden tot ‘verstoring en teleurstelling’ als ze niet worden nagekomen.
“De FID kan de braindrain keren en hoop wekken onder jonge professionals. Nu is het tijd om onze schouders eronder te zetten voor de langetermijnvisie die Surina-me van een ontwikkelingsstatus naar een ontwikkelde status moet tillen,” zei hij.
Het Block 58-project, dat naar schatting 10,5 miljard dollar kost, heeft het veld Gran Morgu met een verwachte inhoud van ongeveer 750 miljoen vaten olie. De ontwikkeling omvat het boren van onge-veer 30 putten over enkele jaren, waarbij de eerste olie in 2028 wordt verwacht. Een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) zal na de bouw voor de kust van Suriname worden gestationeerd en het project heeft als doel tot 220.000 vaten olie per dag (b/d) te produceren.