DE OUDSTE KRANT IN SURINAME IS 115 JAAR

‘WAARHEID LEES JE IN DE WEST’

Honderdvijftien jaar geleden, op 1 oktober 1909, verscheen de eerste editie van De West. Destijds gebeurde dit onder leiding van de toenmalige hoofdredacteur, William Kraan. De publicatie, bekend om haar kritische artikelen, trok in 1943 David George Albert Findlay aan, die gaandeweg de krant overnam en in 1950 de publicatie verruimde tot een dagblad. Overtuigd van de vrijheid van meningsuiting en de rol van nieuws, waarheidsvinding en commentaar, is de missie door meerdere generaties voortgezet. Ondanks machtsmiddelen zoals geweld, rechtszaken en economische druk, in het bijzonder tijdens het militaire regime, heeft Dagblad De West een rol weten te vervullen als de krant met nationaal vertrouwen. In het kader van de viering van 115 jaar Dagblad De West, hebben de directie en redactie korte testimonials ontvangen van verschillende prominente Surinamers, waarin zij zich uitspreken over De West.

William Kraan
David Findlay

Nita Ramcharan, Hoofdredacteur Starnieuws
Ramcharan vindt het belangrijk dat Suriname een avondblad heeft dat ook online te lezen is. “De krant is een aanvulling op het dagelijkse nieuws en heeft een eigen invalshoek, waardoor de samenleving uit verschillende bronnen kan putten om zich een goed beeld te kunnen vormen van issues die nieuwswaardig zijn.”

Bijdrage De West
De West heeft volgens Ramcharan, een grote bijdrage geleverd in verschillende fasen van de ontwikkeling van het land. “De West heeft zich staande weten te houden in hele moeilijke perioden die het land heeft meegemaakt. De krant heeft op cruciale momenten van de geschiedenis van het land, fel en onverschrokken, de gebeurtenissen verslagen en de visie van het blad kenbaar gemaakt. Autoriteiten houden wel degelijk rekening met de opvatting van de krant.”

Ervaring met Dagblad De West
Ramcharan zegt verder dat Dagblad De West zich vaak collegiaal heeft opgesteld naar andere media toe. “De West heeft in het verleden ook papier geleend aan de Ware Tijd om uit te kunnen komen. Ook bij aanvallen op de media en journalisten, heeft de krant solidariteit getoond.”

“De West timmert reeds 115 jaar aan de weg en heeft getoond de rug recht te kunnen houden.”

Onafhankelijk Dagblad
“Het is heel belangrijk dat het publiek via verschillende bronnen op de hoogte wordt gehouden over nieuwswaardige feiten, waarbij ook eigen onderzoek wordt gedaan naar gebeurtenissen. Pluriformiteit is noodzakelijk waardoor het publiek niet eenzijdig wordt geïnformeerd. De West timmert reeds 115 jaar aan de weg en heeft getoond de rug recht te kunnen houden, ondanks economische problemen en perioden van censuur en fysieke aanvallen”, aldus Ramcharan.

Toekomst
‘‘Ik hoop dat De West zich blijft innoveren en de kritische houding blijft behouden. Daarnaast is het toe te juichen dat de krant mee gaat met de tijd en ook online te lezen is. In een tijd waar gedrukte kranten minder gelezen worden, speelt De West goed in op de snelle ontwikkelingen. De krant is juist in een tijd waar het publiek overspoeld wordt door allerlei onbetrouwbare informatie en veel fake news, nodig om te blijven wijzen op de feiten en duiding hieraan te geven.’’

Jim Bousaid, Oud bankier
Volgens Jim Bousaid speelt Dagblad De West al meer dan een eeuw een zeer belangrijke rol in de samenleving, doordat zij op een onafhankelijke, professionele en onverschrokken manier het dagelijks nieuws en achtergronden aan ons voorschotelt. “Daardoor blijven wij goed op de hoogte van wat er gebeurt in ons land en ook daarbuiten. Deze rol wordt belangrijker als in een samenleving transparantie als onderdeel van goed bestuur en persvrijheid onder druk komen te staan. Door de goede informatieverspreiding wordt ook een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en beleving van de democratie in ons land.”

‘Moed en durf van De West’
Bousaid heeft altijd de moed en durf van Dagblad De West bewonderd en gewaardeerd bij het schrijven over soms zeer gevoelige zaken en gebeurtenissen, die niet zelden de woede van ondemocratische machthebbers hebben opgeroepen, vooral in de periode van de militaire dictatuur in Suriname. “Ondanks bedreigingen en boycot (geen advertenties en niet betalen voor advertenties) bleef De West trouw aan de waarheid en liet zich niet intimideren of chanteren om een andere koers te varen.”
De redactie van De West schrijft volgens Bousaid heel veel artikelen zelf nadat zij gedegen onderzoek heeft gedaan. “Veel artikelen zijn authentiek en alleen te vinden in ons enige avondblad. Ook worden er zeer lezenswaardige artikelen gepubliceerd van deskundigen die alleen in deze krant te vinden zijn, zoals van prof. P. Diekman en dr.H.Moison. De artikelen over de Surinaamse economie zijn van een hoge kwaliteit, die ik altijd erg gewaardeerd heb. Ook de keuze van de thema’s was sterk. Dagblad De West was het favoriete medium van ex-governor André Telting en de vele interviews in de krant hebben destijds een bijdrage geleverd aan het herstel van onze economie.”

‘De West een baken’
Bousaid zegt ook dat de rubriek Keerpunt in de zaterdageditie voor velen een belangrijke bron van informatie en opinievorming is. “In het huidige onstuimige medialandschap is De West een baken, zijnde een duidelijk herkenbaar oriëntatiepunt. Er zijn tegenwoordig veel zogenoemde mediawerkers en influencers op sociale media met dubieuze kwaliteiten en agenda’s om de waarheid geweld aan te doen en de samenleving te misleiden en te schaden. Zeker in deze tijd, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen. In mei 2025 zullen ze actiever worden.”
“Blijf moedig en onafhankelijk en keep up the good work for our society!”

Bousaid wenst De West nog vele jaren in goede standing toe en ook heel veel succes bij het bereiken van haar doelstellingen. “Blijf moedig en onafhankelijk en keep up the good work for our society!”

Antoon Karg, Jurist
“Als journalistiek de eerste versie van geschiedenis is, is De West institutioneel zowel het geheugen als het geweten, van gewest, kolonie en republiek. De competitie van ideologieën sijpelt haast door het houtwerk aan de Mirandastraat. Het inkt dat al langer dan een eeuw een weg vindt naar krantenpapier om een natie waakzaam te houden, zoekt niet naar vrienden of naar versiering in de toevalligheid van machthebbers. Decoratie en decorum hebben geen plaats in het ware ritme van drukpers en gebeurtenis, die de hartslag van de noden van het volk volgen. Niemand wordt gespaard, niemand wordt ontzien, maar de lantaarn naar een betere samenleving wordt aangevuld en hoog gehouden. Wie de journalistiek instapt, op zoek naar vriendschap, zal niet lang de waarheid als metgezel hebben. Het is geen toeval dat dezelfde drukker die decennia Suriname van wetboeken voorzien heeft, commentaar en satire voorschotelt”, benadrukt Karg.

Op persoonlijk vlak, is De West, tijdens studie in het buitenland voor Mr. Karg door heimwee en bezorgd-heid, voortdurend ijkpunt en barometer geweest, van wat speelde in zijn land en wat zijn volk bezig hield. “Als vakman, zijn de eerste tremoren van aardverschuivingen op zakelijk vlak altijd vindbaar en voelbaar vanuit de voorbodes van in feite de business press en paper of record rol die de krant vervult voor zakelijk en diplomatiek Suriname. Bij dit heuglijk lustrum is de verjaardagswens, om de taak van waarheid spreken in het gezicht en bijzijn van macht, overeind te houden in een natie waar de gevestigde orde nog moet leren te leven met het discomfort daarvan. Blijf het kaarslicht, welke rukwinden ons ook te wachten staan”.

Angelic Alihusain-del Castilho, politica
“Voor mij is Dagblad De West een informatieve krant die steeds toont het nieuws ook van een andere kant uit te kunnen en willen benaderen. Vooral het populistische nieuws wordt aan een kritische beschouwing onderworpen. Ik lees met veel genoegen onder andere de stukken onder Keerpunt. Voor de Surinaamse samenleving betekent De West een onbevreesde kritische kijk op zaken, ongeacht welke politieke wind er waait.”
Inspiratie
“De afgelopen 115 jaar heeft de democratie en persvrijheid in ons land heel veel ontwikkelingen meegemaakt. Daarbij horen ook de ontzettende tegenslagen gekenmerkt door censuur en openlijke intimidatie/bedreiging van de vrije pers. Vanaf haar oprichting en ook gedurende deze perioden, heeft Dagblad De West steeds een ferme houding ingenomen en openlijk verzet getoond tegen muilkorving en onderdrukking van de democratie en vrijheid. De krant ondervond als gevolg hiervan vaker rancune en pogingen tot boycot, vooral vanuit de op dat moment heersende bestuurders. In de jaren tachtig werd de krant zelfs voor lange tijd verboden te verschijnen.

Echter ging de krant veelal voort op de ingeslagen weg. Veel burgers en andere media hebben daar inspiratie uit geput om hetzelfde te doen. Met deze instelling heeft De West steeds weer een bijdrage geleverd aan de voortgaande democratische ontwikkeling en persvrijheid in ons land”, aldus Del Castilho.
“Wil je de waarheid weten, dan lees je De West”

Waarheid
Er is niet een specifieke herinnering of ervaring die Del Castilho het meest is bijgebleven. “Echter weet ik wel dat hoewel ik nog vrij jong was, het verschijningsverbod in de jaren tachtig (in dezelfde periode waarin ook andere mediahuizen het zwijgen werd opgelegd en journalisten de dood vonden), een blijvende indruk op mij heeft gemaakt. Evenals de behoefte bij velen van ons om in tijden van vooral slecht bestuur en waar de democratie onder druk staat steeds meer waarde te hechten aan het nieuws gebracht door De West. Dit omdat wij altijd verwachten dat de feiten onverbloemd op tafel gelegd worden daar en het oordeel op basis van geldende (inter)nationale standaarden wordt gepleegd. Wil je de waarheid weten, dan lees je De West.’’

Gerard Lau, voorzitter EAS
Dagblad De West is volgens Lau historisch gezien een kritisch medium en benadert het nieuws van de dag met een gezonde mate van scepticisme. “Niet iedereen haalt het eruit, maar de goede lezer voelt dat zeker aan. Tijden veranderen en zo ook de toonzetting van De West die redelijk goed in balans is. Verder wordt het nieuws kort en bondig gepresenteerd. Voor de Surinaamse samenleving is De West erg van belang, omdat ze het nieuws bij de horens vat en geen slap aftreksel van het nieuws maakt. Verder denk ik dat de gekozen onderwerpen relevant zijn en dicht bij hun DNA passen.’’

‘Keerpunt is instrumenteel’
Lau stelt dat Keerpunt instrumenteel is geweest in hun bijdrage aan de democratische ont-wikkeling en persvrijheid in Suriname. “Hun activisme in de context van de maatschappelijke verhoudingen toen was erg gedurfd. Anno 2024 is het er nog, maar weegt niet op tegen het geweld van Facebook en andere digitale media wat betreft activistische uitingen. De West is nog steeds erg scherp, maar meer volwassen in haar nieuwsuitingen”, benadrukt Lau.

Hans Moison, voormalig directielid De Surinaamsche Bank
Dagblad De West is volgens Moison voor de Surinaamse samenleving een belangrijke bron van informatie over gebeurtenissen en ontwikkelingen in Suriname, ook in de context van het nieuws uit de regio en elders in de wereld. “Kritische beschouwingen van de redactie scherpen de geest van de lezer, waarmee Dagblad De West in aanvulling op de trias politica, tezamen met andere media, vormgeeft aan de ‘vierde macht’ in de Surinaamse democratie. De regering en het parlement zijn in grote mate afhankelijk van Dagblad De West en andere media om het volk te informeren over wat zij doen. De redacteuren van Dagblad De West analyseren en interpreteren het nieuws, zodat ik als lezer daar mijn mening over kan vormen.
“Dagblad De West is, als oudste nog bestaande krant in Suriname, altijd in de frontlinie actief om haar lezers op kritische wijze te informeren over ontwikkelingen in Suriname. Dat is de redactie niet altijd in dank afgenomen. Afgezien van de veelvuldige kritiek op artikelen die betrokkenen niet welgevallig zijn, had de krant begin vorige eeuw vooral veel te verduren van de toenmalige regering die de antikoloniale stukken verafschuwde. Kritiek op de ‘muiterij’ van de militairen begin jaren tachtig van de vorige eeuw, moest de krant bekopen met beschieting en vernieling van het bedrijfspand. De krant heeft zich door deze grove schendingen van de persvrijheid niet uit het veld laten slaan en zich telkens herpakt. Dat heeft ertoe bijgedragen dat Suriname thans een redelijk goed functionerende democratie is.”

‘De krant is goed geïnformeerd’
“Ik heb met enige regelmaat contact met de redactie over artikelen die ik op eigen initiatief schrijf of over onderwerpen waarover de redactie een bijdrage van mij zou willen ontvangen. Daarbij valt mij op hoe goed de krant is geïnformeerd over wat er gebeurt in de Surinaamse samenleving. De redactie heeft een uitstekend netwerk van bronnen waaruit kan worden geput voor inhoudelijke en kritische beschouwingen. Daarbij gaat Dagblad De West niet gemakzuchtig te werk. Alle informatie wordt terdege gecontroleerd en met andere bronnen geverifieerd alvorens deze beschikbaar komt voor publicatie. Wanneer De West misstanden aan de orde stelt, weet ik dat daar een zorgvuldig proces van onderzoek en verificatie aan is voorafgegaan”, aldus Moison.

World Press Freedom Index
Moison is van mening, dat onafhankelijke dagbladen als De West er mede voor gezorgd hebben dat Suriname een flinke sprong omhoog heeft gemaakt, van de 48e plaats in 2023 naar de 28e plaats in 2024, op de World Press Freedom Index van 180 landen van Reporters Without Borders. “Toch is alertheid geboden. Ook in Suriname is het afgelopen jaar sprake geweest van onverhulde bedreiging en intimidatie van journalisten en andere personen die kritiek uitten op bewindspersonen. Sommige politici gedragen zich plots als opgewonden standjes en slepen de vermeende boosdoeners voor de rechter. Gelukkig veegt de rechter hun bezwaren doorgaans van tafel. De onafhankelijke media spelen een belangrijke rol bij de cultuurverandering die nodig is om volledige persvrijheid en volledige vrijheid van meningsuiting te waarborgen, en het schrappen van de ‘muilkorfwetten’.”

August Boldewijn, bestuurskundige
Dagblad De West heeft persoonlijke en maatschappelijke waarde, stelt Boldewijn, door het verstrekken van noodzakelijke informatie die kennis verrijkt. “De krant heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de jaren 1950, toen ze betrokken was bij een conflict tussen twee personen, de heer David Findlay en Johan Adolf Pengel, minister-president van Suriname. Dit conflict leidde tot een breuk tussen de twee, waarbij Pengel zijn eigen dagblad in het leven riep vanwege een gebrek aan vertrouwen in de krant van de heer Findlay. Ondanks meningsverschillen en politieke banden heeft De West nooit standpunten ingenomen tegen democratie en heeft het een positieve bijdrage geleverd aan het democratische proces door situaties die tegen democratische principes ingaan niet uit de weg te gaan.”

De West als onafhankelijke krant
In het huidige mediaklimaat van Suriname, waar politieke vooringenomenheid en emotionele hitte de informatievoorziening vaak kleuren, is De West volgens de bestuurskundige als onafhankelijke krant, niet gelieerd aan een specifieke politieke partij. “Hoewel de krant voorheen politieke banden had, wordt zij nu als onafhankelijk beschouwd. De hoop is dat de krant een onafhankelijke positie blijft behouden, verschillende visies geeft en onafhankelijk denken stimuleert. Concluderend wordt Dagblad De West beschouwd als een waardevolle informatiebron in Suriname.”

Sunil Oemrawsingh, Mensenrechtenactivist
“Persoonlijk waardeer ik de toewijding van de krant aan het verstrekken van betrouwbare en onafhankelijke informatie, zelfs in moeilijke tijden. Het incident waarbij ons bedrijf aan de Waterkant 56, op 25 februari werd beschoten, herinnert me aan de uitdagingen die zowel bedrijven als media in Suriname hebben doorstaan. Voor de Surinaamse samenleving is De West een symbool van persvrijheid en veerkracht. Ondanks de censuur en aanvallen in de jaren tachtig, heeft de krant stand gehouden en blijft ze een belangrijke bron van nieuws en informatie voor de bevolking. De West draagt bij aan een geïnformeerde samenleving en speelt een cruciale rol in het bevorderen van transparantie en democratie in ons land.”
“De West, een symbool van persvrijheid en veerkracht”.

Bescherming van persvrijheid
Dagblad De West heeft volgens Oemrawsingh, een cruciale rol gespeeld in de democratische ontwikkeling en persvrijheid in Suriname gedurende de afgelopen 115 jaar. “De krant heeft consequent gestreefd naar onafhankelijke en betrouwbare berichtgeving, zelfs in militaire dictatuur van censuur en politieke druk. Dit heeft bijgedragen aan een geïnformeerde bevolking en heeft de transparantie en verantwoordingsplicht van de overheid bevorderd. Daarnaast heeft De West zich ingezet voor de bescherming van persvrijheid door te rapporteren over schendingen van deze vrijheid en door journalisten te ondersteunen die onder druk staan. Dit heeft geholpen om een cultuur van vrije menings-uiting en open debat te bevorderen, wat essentieel is voor een gezonde democratie.”

“De West een anker van waarheid en integriteit”
‘’De voortdurende inzet van De West voor journalistieke integriteit en de strijd tegen censuur heeft niet alleen de persvrijheid versterkt, maar ook bijgedragen aan de bredere democratische ontwikkeling van Suriname. De krant blijft een baken van waarheid en een verdediger van de rechten van de burgers. De rol van een onafhankelijk dagblad zoals De West, is van onschatbare waarde in het huidige mediaklimaat van Suriname. In een tijd waarin informatie snel verspreid wordt en de grens tussen feit en fictie soms vervaagt, biedt een betrouwbare bron zoals De West een anker van waarheid en integriteit.’’

Marie Levens, ex-minister van Onderwijs
“Dagblad De West is in de loop van haar 115-jarig bestaan een constante betrouwbare factor geweest die de samenleving van kritische opinies en informatie over binnen- en buitenland voorzag. Door haar bestaan heeft zij het volk van Suriname verlicht met haar opvatting over persvrijheid.
“In de donkere dagen rond de militaire coup is Dagblad De West door het uitdragen van de persvrijheid verboden geweest. Echter, door het vasthouden aan het principe van vrije meningsuiting kon zij haar bijdrage blijven leveren bij het moeizame proces tot herstel van de democratie in Suriname. Deze bijdrage wordt door velen tot de dag vandaag gewaardeerd. Door haar huidige berichtgeving blijft De West een bijdrage leveren aan de zo hard nodige kritische dialoog en verdere ontwikkeling en modernisering van het denken in de Surinaamse samenleving. Dit is een felicitatie waard.”

Roy Bikharie, PHD
“Dagblad De West verstrekt betrouwbaar nieuws en helpt onze democratische rechtsstaat en rechtsorde herstellen. Ondanks de militaire onderbreking en onderdrukking, alsook van opeenvolgende regeringen daarna, is Dagblad de West onbevreesd en consistent doorgegaan. De militaire onderbreking en onderdrukking, omdat doden konden vallen. Zeer belangrijk, omdat tot nog toe politisering van dit medium niet gelukt is. Hetzelfde betrouwbare nieuws over actuele zaken en de kritische en onafhankelijke analyses”, aldus Bikharie.

Hikmat Mahawat Khan, Business Advisor
“Ik ken Dagblad De West als de kwaliteitskrant van Suriname, waar de nadruk ligt op de ‘inhoud’ van de politieke en maatschappelijke thema’s van Suriname in plaats van sensatie en ‘waan van de dag’. De West is vergelijkbaar met het Nederlandse NRC Handelsblad. Dagblad De West heeft ook een ‘rechtse’ signatuur en was in het verleden conservatief met niet zelden aanvaringen met de hoogste vertegenwoordiger van het koloniaal gezag. Dit is echter veranderd. Er is modernisering en innovatie waar te nemen. Dagblad De West is vanuit de historie en vanuit de positie die de krant heeft, niet weg te denken uit Suriname en is belangrijk voor de maatschappelijke discussie in het land en is goed voor de ontwikkeling van Suriname doordat de krant als ‘wakkere geest’ de politiek en bestuurders scherp bij de les houdt”, aldus Mahawat Khan.

George Findlay, Directeur DE WEST

Slot
George Findlay, hoofdredacteur van De West, geeft al langer dan 47 jaar zijn krachten aan de continuïteit van dit medium. Ondertussen werkt een derde generatie in dit mediabedrijf en die zorgt ervoor, dat de krant ook meegaat met de tijd. Vanaf 2010 streeft Dagblad De West ernaar in deze moderne tijd, ook haar bijdrage te leveren door gebruik te maken van de moderne technologie, hetgeen te merken is aan de nieuws website van de karnt, die elke dag duizenden bezoekers krijgt. Ook maakt de krant dagelijks gebruik van sociale media om de jeugd te prikkelen en verder te ontwikkelen door actuele gebeurtenissen te belichten. Op naar 120 jaar!

More
articles