EZOTI verplicht alle handelaren en dienstverleners om nota in Nederlands uit te geven

Het directoraat Interne Markt van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft op donderdag 19 september een informatiesessie gehouden over de aanpassing van het Prijsaanduidingsbesluit (S.B. 1998 no. 15), dat ingaat op 9 februari 2024. Tijdens de bijeenkomst werden vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, winkeliers en consumentenorganisaties geïnformeerd over de nieuwe verplichtingen voor ondernemingen bij het verstrekken van facturen en prijsaanduiding.

Volgens de nieuwe regels moeten alle groothandelaren, kleinhandelaren en dienstverleners een nota in het Nederlands uitgeven. Deze nota moet ook gedurende tien jaar worden bewaard, zowel digitaal als in hardcopy, in overeenstemming met de wet op de BTW.

De nota moet verschillende essentiële gegevens bevatten, waaronder de naam en het adres van de onderneming, een nauwkeurige beschrijving van de geleverde goederen of diensten, de eenheidsprijs en de totale prijs inclusief belastingen.

Daarnaast moeten prijzen duidelijk zichtbaar in het wettige betaalmiddel van Suriname (SRD) op de goederen worden vermeld, hoewel het ook is toegestaan om prijzen in een andere valuta aan te geven. Betalingen in SRD moeten worden gedaan tegen de op dat moment geldende wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname, tenzij anders overeengekomen.

Ondernemers die nog niet over de middelen beschikken om kwitanties en kassabonnen te genereren die voldoen aan de nieuwe eisen, kunnen gebruikmaken van de gratis Loyverse-app. Voor hulp bij implementatie kunnen zij terecht bij het directoraat Technologische Innovatie.

More
articles