CEO van TotalEnergies: ‘Suriname’s eerste FPSO zal 220.000 vaten per dag produceren ‘

TotalEnergies heeft aangekondigd dat het drijvende productie-, opslag- en losschip (FPSO) voor de eerste offshore-ontwikkeling van Suriname in staat zal zijn om dagelijks 220.000 vaten olie te produceren. Dit is een verhoging van het oorspronkelijke doel van 200.000 vaten per dag, aldus Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, tijdens een energie-evenement op de Rio Oil & Gas-conferentie in Brazilië.

De FPSO zal worden ingezet voor de ontwikkeling van de Sapakara- en Krabdaguvelden, die nu gezamenlijk bekend staan als het Gran Morgu-project. Deze velden bevatten naar schatting meer dan 700 miljoen winbare vaten olie, mede dankzij de toepassing van Water Alternating Gas (WAG)-injectietechnologie, die de oliewinning maximaliseert. Daarnaast speelt seismische technologie van Ocean Bottom Node (OBN) een belangrijke rol bij het optimaliseren van de hulpbronnen en het plaatsen van de ontwikkelingsputten.

TotalEnergies heeft toegezegd het project op een milieuvriendelijke manier te ontwikkelen door gebruik te maken van geavanceerde technologieën die de uitstoot van broeikasgassen beperken. Een belangrijk aspect hiervan is dat er geen routinematig affakkelen zal plaatsvinden. In plaats daarvan wordt al het bijbehorende gas terug geïnjecteerd in de reservoirs.

Artur Nunes-Da-Silva, algemeen directeur van TotalEnergies Suriname, benadrukte dat de FPSO volledig elektrisch zal zijn, vergelijkbaar met de elektrische voertuigen van Tesla, en dat de productie zonder affakkelen zal verlopen.

Daarnaast zal de afwisseling tussen water- en gasinjectie worden gebruikt om de winning van olie te optimaliseren.

De ontwikkeling van de FPSO maakt gebruik van de Fast4Ward®-romp van SBM Offshore, dat in mei werd geselecteerd als voorkeursbieder voor dit pro-ject, boven het Japanse MODEC. TotalEnergies hoopt hiermee een belangrijke stap te zetten richting verantwoorde olieproductie, waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid en het minimaliseren van de impact op het milieu.

More
articles