TotalEnergies van plan Gran Morgu-veld voor Surinaamse kust te ontwikkelen

Het Franse energiebedrijf TotalEnergies verwacht binnenkort groen licht te geven voor de ontwikkeling van het Gran Morgu-veld voor de kust van Suriname. Dit project, gericht op een productiecapaciteit van 220.000 vaten olie per dag, zal een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) omvatten, aldus CEO Patrick Pouyanné tijdens de ROG.e olie- en aardgasconferentie in Rio de Janeiro op 23 september.

Pouyanné kondigde aan dat de ontwikkeling van het Gran Morgu-veld binnenkort zal starten, met als doel een belangrijke bijdrage te leveren aan de groei van de olieproductie in de regio. De Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras zou mogelijk een rol kunnen spelen in dit project. Na een ontmoeting tussen Pouyanné en Petrobras-CEO Magda Chambriard, werden potentiële samenwerkingsmogelijkheden in het Atlantische bekken besproken. Petrobras heeft interesse getoond om terug te keren naar de internationale exploratiemarkt, om zo haar reserves te versterken. Naast de Surinaamse kust verkent TotalEnergies ook mogelijkheden voor de kust van Angola, Namibië en Zuid-Afrika. Deze nieuwe ontwikkelingsprojecten sluiten aan bij de brede internationale strategie van het bedrijf. TotalEnergies heeft al een stevige voet aan de grond in Brazilië, met aanzienlijke belangen in het subzoutgebied, waaronder Atapu, Lapa, Sepia en Mero. Momenteel exploiteert het bedrijf zeven FPSOs in Brazilië, en verwacht dit aantal tegen 2030 te verhogen naar elf.

Inzet op hernieuwbare energie en duurzaamheid

Naast zijn traditionele olieactiviteiten is TotalEnergies vastbesloten om zijn uitstoot te verminderen en te investeren in hernieuwbare energie. Brazilië speelt hierbij een sleutelrol, met name door de joint venture met Casa dos Ventos, een producent van onshore windenergie. TotalEnergies investeerde 764 miljoen dollar in de joint venture, met projecten die samen goed zijn voor een opwekkingscapaciteit van 12 gigawatt. Het bedrijf wil tegen 2030 volgens Pouyanné, 40 procent van zijn portfolio in olie, 40 procent in gas en 20 procent in elektriciteit hebben. TotalEnergies besteedt momenteel 5 miljard dollar aan investeringen in hernieuwbare energie om dit doel te bereiken. De CEO ziet Brazilië als een strategische partner, vooral vanwege de natuurlijke hulpbronnen zoals waterkracht en windenergie. Daarnaast ziet TotalEnergies mogelijkheden om te investeren in herbebossing in het Amazonegebied. Volgens Pouyanné biedt dit gebied enorme mogelijkheden voor koolstofopslag, mits er duidelijke regelgevingskaders zijn voor investeringen in certificering van koolstofkredieten.

“We zijn klaar om te investeren in duurzame oplossingen”, aldus Pouyanné, die ook benadrukte dat consistent beleid essentieel is om deze projecten te laten slagen.

More
articles