NPS organiseert discussieavond over ontwikkeling Saramacca

De Nationale Partij Suriname (NPS) organiseert op vrijdag 4 oktober  aanstaande een openbare informatie- en discussieavond met als thema: ‘De ontwikkeling van Saramacca: Hoe verder?’. Deze bijeenkomst vindt plaats om 19.00 uur aan de Basralocusweg nummer 15, naast het voetbalveld in het district Saramacca. Inleider van de avond is Romario Holband, met Haresh Bikharie en Roy Caupain als panelleden.

Met een bevolking van 17.480 mensen (volkstelling 2012) en een oppervlakte van 3636 km², grenst Saramacca in het noorden aan de Atlantische Oceaan en aan de districten Coronie, Para en Wanica.

De hoofdplaats is Groningen. Ooit een bloeiend plantagegebied in de negentiende eeuw, staat het district vandaag bekend als de groente- en fruitschuur van Suriname, met de landbouw als voornaamste economische activiteit. Landbouw in het district wordt voornamelijk gedragen door kleine familiebedrijven die zich richten op rijst, groenten en fruit. Daarnaast zijn bananenteelt te Jarikaba en on-shore aardoliewinning door Staatsolie N.V. belangrijke economische pijlers.

Staatsolie produceert dagelijks ongeveer 16.000 vaten, met Sara Maria, Catharina Sophia en Josikreek als belangrijkste productiecentra. Naast de landbouw en olie-industrie zijn ook bosbouw, visserij in Boskamp, en dienstverlenende bedrijven gerelateerd aan de oliesector van belang voor de economie van Saramacca. Ondanks deze bedrijvigheid kampt het district met problemen die de ontwikkeling belemmeren. De NPS wil met deze discussieavond de bewoners van Saramacca rechtstreeks betrekken bij het vinden van oplossingen voor deze uitdagingen. De partij benadrukt dat haar nieuwe politieke filosofie, Nyun Pasi, is gericht op het actief betrekken van burgers bij het formuleren van haar verkiezingsprogramma, omdat de bewoners zelf het beste weten waar de knelpunten liggen.

More
articles