Steeds moeilijker doelen binnen IMF-programma te bereiken

Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), heeft  tegenover ABC Online Nieuws aangehaald dat het voor Suriname steeds lastiger wordt om een gezonde staatshuishouding te realiseren. Dit is echter wel noodzakelijk, om de doelstellingen binnen het IMF-herstelprogramma te behalen. Debipersad zei dit naar aanleiding van de goedkeuring van de zevende evaluatie van het economische herstelprogramma van Suriname door het IMF, de afgelopen woensdag.

Dankzij deze goedkeuring kan Suriname ongeveer 62,5 miljoen USD ontvangen uit het fonds. Volgens president Chandrikapersad Santokhi en minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, was dit tot nog toe de moeilijkste evaluatie.

De overheid moest minder uitgeven en meer inkomsten genereren. Hoewel Suriname heeft laten zien, dat het in de toekomst zijn schulden kan aflossen zonder het IMF-programma, blijft het een uitdaging om de inkomsten te verhogen. Debipersad zei dat de overheid moeite heeft genoeg middelen te vergaren en dat het steeds moeilijker wordt om de gestelde doelen te bereiken.

Debipersad betreurde ook dat de samenleving niet goed geïnformeerd wordt over de resultaten van het IMF-programma. Daarnaast wees hij erop, dat er tijdens de persconferentie over de zevende evaluatie is gezegd, dat het ministerie van Financiën en Planning direct moet ingrijpen bij moeilijkheden.

Minister Raghoebarsing zei onlangs dat de extra middelen voor het sociaal programma uit de benzineprijs gehaald zullen worden. “We merken al een paar weken dat de benzineprijs hoger is dan de periode daarvoor,” aldus Debipersad.  Daarnaast zei Debipersad, dat het percentage dat de overheid haalt uit die benzineprijs ook is toegenomen. Hij betwijfelt of  er nu sprake is van een balans tussen inkomsten en uitgaven.

More
articles