‘Leerkracht is geen geüniformeerd beroep, kledingtoelage is slechts een tegemoetkoming’

De Federatie van Organisaties van Leerkrachten (FOLS) is na drie jaar onderhandelen, er eind augustus 2024 in geslaagd om een kledingtoelage af te dwingen van de regering voor alle voltijdse leerkrachten. Per jaar zullen de leerkrachten een toelage van SRD 1700 ontvangen. Van dit bedrag wordt 10 procent (SRD 170) aan pensioenpremie ingehouden.

Echter, een aantal leerkrachten heeft tegenover de media gezegd, dat het bedrag niet toereikend is om een volledig uniform aan te schaffen.

FOLS-president Marcelino Nerkust zegt desgevraagd aan de krant dat hij de heisa rond de kledingtoelage niet begrijpt. ‘’Na bijkans drie jaar onderhandelen is het de FOLS gelukt om een kledingtoelage te realiseren voor alle voltijdse leerkrachten. Ze hadden dit voorheen niet, zij kregen niets en moesten alles zelf bekostigen‘’, aldus Nerkust. Hij stelt dat de toelage slechts een tegemoetkoming is en dus niet bedoeld is om de hele werkkleding te dekken.

‘’Leerkracht is geen geüniformeerd beroep. Het is dus niet verplicht dat zij een uniform moeten hebben. Maar gezien de situatie en de rol die zij vervullen in de maatschappij, is besloten hen tegemoet te komen.‘’ Nerkust zegt dat er wel scholen zijn die jarenlang zelf privé investeringen hebben gepleegd voor de aanschaf van uniformen.

De leerkrachten zijn ook van mening, dat er geen pensioenpremie moet worden ingehouden op de kledingtoelage. Nerkust: ‘’Het geld wordt niet ingehouden om in onze zak te stoppen, maar is pensioenpremie.

Dit betekent dat zij de SRD 170 terug zullen krijgen bij hun pensionering.‘’ Nerkust zegt ook dat SRD 1700 slechts een begin is. ‘’Het komende jaar zal met partijen onderhandeld worden hoe dit bedrag opgetrokken kan worden. Dus ik snap die heisa totaal niet‘’, aldus Nerkust.

door Orsilia Dinge

 

More
articles