Kwaliteit rauwe melk van groot belang voor volksgezondheid

Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehoudersbond Suriname (VBS), zegt dat het testen van de kwaliteit van rauwe melk van groot belang is voor de volksgezondheid. Volgens hem speelt het Bureau Openbare Gezondheid (BOG) hierbij een belangrijke rol, en meet verschillende aspecten om de veiligheid en integriteit van de melk, te waarborgen. De klachten die hierbij kunnen ontstaan voor het melkvee variëren. Dit loopt van vermoeidheid tot verschijnselen van uitdroging. Deze oververhitting zorgt daarenboven voor een daling van de voeropname en vervolgens voor een daling van de melkproductie bij melkkoeien.

Ramlagan is van mening, dat de bacteriologische kwaliteit wordt beoordeeld door het totale aantal bacteriën te meten en controleren op schadelijke ziekteverwekkers. Ook de samenstelling van de melk wordt gecontroleerd, zoals het vet-, eiwit- en lactosegehalte. Dit kan wijzen op problemen met het voer of de melkpraktijken van het vee. Chemische verontreinigingen, zoals antibioticaresiduen en pesticiden, worden getest om ervoor te zorgen, dat ze binnen de toegestane limieten blijven. Fysieke eigenschappen, zoals de zuurgraad, dichtheid en geleidbaarheid van de melk, helpen bij het identificeren van bederf, bacteriegroei of vervalsing. Tot slot worden sensorische tests uitgevoerd om de smaak en geur van de melk te beoordelen, wat meer inzicht geeft in de kwaliteit ervan.

“Het BOG volgt gestandaardiseerde protocollen om ervoor te zorgen dat rauwe melk aan de vereiste normen voldoet, voordat het op de markt wordt gebracht of verder wordt verwerkt”, aldus Ramlagan.

More
articles