Raghoebarsing: ‘Staatsbedrijven privatiseren ter verlichting’

Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, heeft tijdens de regeringspersconferentie medegedeeld, dat de overheid van plan is ruim 30 verlieslatende staatsbedrijven af te stoten. Deze bedrijven drukken zwaar op de staatsbegroting, de staat wil zich daarom meer gaan richten op zijn kerntaken.

Volgens Raghoebarsing is er al een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor privatisering, maar de uitvoe-ring van dit plan, laat nog op zich wachten. “Sommige staatsbedrijven moeten blijven bestaan, zoals de Centrale Bank en het Planbureau. Deze kun je niet privatiseren”, aldus Raghoebarsing. Aanvullend hierop zei hij, dat de particuliere sector in staat moet worden gesteld zijn krach-ten te bewijzen. “Wat de particuliere sector kan doen, moet hij doen. Vooral productiebedrijven kunnen beter door particulieren worden beheerd”, aldus Raghoebarsing.

Hij benadrukte verder, dat de regering binnen twee weken met een plan zal komen om de privatisering van enkele van deze bedrijven te starten. Raghoebarsing zei ook, dat er in eerste instantie begonnen kan worden met één of twee bedrijven die eenvoudig te privatiseren zijn. ‘’Dit zal niet alleen de staatsbegroting ten goede komen, maar ook particuliere ondernemers meer kansen bieden’’, aldus Raghoebarsing.

Daarnaast benadrukte Raghoebarsing, dat er wetgeving in voorbereiding is om het privatiseringsproces juridisch te ondersteunen. Deze wetgeving moet aan het einde van de maand klaar zijn. Het uiteindelijke doel is dat de staat zich richt op zijn basistaken, zoals orde, veiligheid, wetgeving, infrastructuur en rechtspraak. De productie van commerciële goederen en diensten moet volgens Raghoebarsing, zoveel mogelijk in particuliere handen komen.

More
articles