SEOB benadrukt belang van IMF-vervolgprogramma

De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) heeft in de 15e editie van het SEOB-bulletin, zijn bezorgdheid geuit over de verslechterende overheidsfinanciën in 2024 en de mogelijke gevolgen voor de economie, vooral met het oog op de verkiezingen in 2025. Ondanks enkele positieve ontwikkelingen blijft de algemene performance van de overheidsfinanciën zorgwekkend. SEOB pleit daarom voor versterking van de Belastingdienst en douane, met investeringen in personeel en technologie om belastinginning te verbeteren en tegelijkertijd integriteit en good governance te waarborgen.

Een belangrijk onderdeel van het hervormingsproces is de afbouw van subsidies op nutstarieven, met name elektriciteit. SEOB benadrukt dat dit proces transparant moet verlopen, zodat de betrokken stakeholders volledig inzicht krijgen in de werkelijke kosten van elektriciteit. Deze transparantie is essentieel om publieke steun voor verdere hervormingen te krijgen. Daarnaast moet het sociale vangnet herzien worden, zodat het effectiever kan bijdragen aan armoedebestrijding en bescherming van kwetsbare groepen. SEOB pleit ervoor om sociale uitkeringen via commerciële banken te verstrekken voor meer transparantie en efficiëntie.

SEOB ziet wel economische groei in 2024, waarbij de offshore oliesector een belangrijke rol kan spelen als TotalEnergies een positief investeringsbesluit neemt. Dit kan de economie een sterke impuls geven, maar SEOB benadrukt ook dat het belangrijk is om lokale sectoren te stimuleren. Er moet speciale aandacht zijn voor werkgelegenheid, duurzaamheid en de ontwikkeling van sectoren die cruciaal zijn voor klimaatverandering. Het onderwijs moet gericht worden op de behoeften van deze opkomende sectoren.

Op het gebied van monetair beleid is de SEOB bezorgd over overtollige liquiditeit en de druk die dit kan uitoefenen op het inflatiedoel. Hoewel het M0-target in mei 2024 werd behaald, blijft fiscale discipline cruciaal, evenals een goede coördinatie tussen het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname (CBvS). SEOB schat dat de gemiddelde inflatie voor 2024 tussen de 15 procent en 18 procent zal liggen, maar waarschuwt dat aanpassingen in de tarieven van nutsvoorzieningen kunnen leiden tot verdere kosteninflatie.

SEOB verwelkomt de stappen die worden genomen om de binnenlandse staatsschuld te verminderen en pleit voor de herkapitalisatie van de CBvS. De voortgang van de tweede Nationale Risicoanalyse (NRA) wordt ook als positief gezien, maar er is nog steeds behoefte aan strengere maatregelen tegen fraude, corruptie en witwassen. Dit is essentieel om een positief investeringsklimaat te waarborgen, en SEOB adviseert dat de private sector nauwer betrokken wordt bij het anti-witwasbeleid (AML/CFT).

Tot slot benadrukt SEOB het belang van een vervolgprogramma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit is noodzakelijk om de recente hervormingen te consolideren en de versterking van cruciale instituties voort te zetten, met als uiteindelijke doel het waarborgen van een duurzame economie en samenleving.

 

More
articles