Suriname en Frankrijk zullen Illegale Visserij tegengaan

Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie en CEO van SUVVEB N.V., heeft in het radioprogramma ABC Aktueel gezegd, dat Suriname en Frankrijk zich voorbereiden op gesprekken over de aanpak van de illegale visserij door Guyanese vissers in hun wateren.

Volgens Karg is er al jaren sprake van illegale visserij door Guyanese vissers, zowel in de Surinaamse als de Frans-Guyanese wateren. Aanvankelijk trad Frankrijk hard op tegen deze vissers, vaak met instemming van Suriname. Ook zei Karg dat, er in het verleden vissersboten werden vernietigd als straf voor illegale activiteiten. Echter zijn de Fransen de afgelopen jaren minder streng geworden: “Waar voorheen de boten in beslag werden genomen en vernietigd, zien we nu dat ze worden vrijgegeven. Dit leidt ertoe dat dezelfde vissers, vaak met gestolen visnetten en andere attributen, terugkeren naar deze wateren”, aldus Karg.

Daarnaast zei Karg dat legale Surinaamse vissers steeds het slachtoffer van deze illegale praktijken worden. In de buurt van Galibi worden hun netten gestolen en worden zij beroofd. Hoewel het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij pogingen doet om deze problemen te voorkomen, lijkt er weinig actie te komen vanwege het ministerie van Justitie en Politie.

De Surinaamse overheid heeft voorgesteld samen met Frankrijk controle uit te oefenen op de wateren, met als doel de illegale visserij effectief te bestrijden. Karg zei dat er binnenkort overleg zal plaatsvinden, waarbij een Surinaamse delegatie afreist naar Frankrijk om verdere stappen te bespreken. Karg benadrukte het belang van samenwerking, vooral nu Frankrijk de kwestie heeft aangekaart bij de Europese Unie.

More
articles