President: ‘Zevende IMF-review wordt zwaar en uitdagend’

President Chandrikapersad Santokhi heeft in het radioprogramma ABC Aktueel gezegd, dat op woensdag 18 september, de board van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het beslissend orgaan van dit fonds, zich zal uitspreken over de 7e beoordeling van Suriname.

Volgens het staatshoofd is de 7e review de zwaarste beoordeling van het totale hervormingsprogramma dat drie jaar omvat. ‘’Er is sprake van een zwaar hervormingsprogramma, maar de regering moet toch ervoor zorgen dat de macro-economische parameters worden gehaald’’, aldus de president. ‘’Vooral de begrotingen moeten in balans zijn, maar daarop moet er nog een 2,7 procent primaire balans worden bijgevoegd en dat gaat om ruim SRD 5 miljard aan extra inkomsten.’’

Het staatshoofd zegt, dat het ook te maken heeft met de veerkracht die men wil hebben in die economie, en indien onze economie wat schokken ervaart, de primaire balans die goed kan opvangen. De uitdaging die Suriname nu heeft, bestaat volgens de president uit toegenomen uitgaven en tegenvallende inkomsten, hoewel die laatste nu langzaam worden opgevoerd.

‘’Onze economie moet in balans worden gepresenteerd, en wordt vervolgens met alle parameters getoetst door alle landen die in de board zitten van het IMF. Waarbij er zal worden gekeken of de norm van 2,7 procent behaald is, en dat is op zich een zware opgave.’’ De president benadrukt, constant in overleg  te zijn met de relevante ministers   en instituten om ervoor te zorgen dat de begroting in balans wordt gehouden conform de internationale normen, en dat de primaire balans wordt behaald. Het staatshoofd zegt, dat er plannen en opdrachten worden gegeven, die zullen worden uitgevoerd door de minister van Financiën, met daarvoor in aanmerking komende instanties. ‘’ik ben ervan overtuigd, dat Suriname de goedkeuring van het IMF zal halen, voor de volgende tranche, mits aan de verschillende randvoorwaarden wordt voldaan’’, aldus de president.

De president zegt dat ook het aspect van salarisverhoging aan de orde zal komen. ‘’De regering heeft, ondanks de uitdagingen van de economie, toch nog een salarisverhoging gegeven. Daarvoor zal er ook een verklaring worden gegeven, omdat de regering verantwoord een beslissing daarover genomen heeft.’’

More
articles