Milieuactivist Erlan Sleur heeft eerder deze week contact opgenomen met districtscommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo. Volgens Mendelzoon is hij verkeerd geciteerd in de media. Echter maakte Sleur de districtscommissaris Mendelzoon duidelijk, dat het een heel kwalijke zaak betreft, “u kunt dit niet op zijn beloop laten, zonder te rectificeren”.
Volgens Sleur heeft Mendelzoon gezegd dat het gebruik van cyanide is toegestaan. “Want overal zit cyanide en wordt gebruikt en de politie, de overheid, ministerie van en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, treden niet op”, aldus Sleur.
Maar Mendelzoon blijft van mening, dat er geen documentatie is. Evenwel zei Sleur dat het natuurlijk onzin betreft. “Iedereen weet dat je niet zomaar met cyanide overal kan gaan werken”, aldus Sleur. Hij wees erop, dat we al jaren ervaring hebben met kwik. “Kwik mag niet geïmporteerd worden, maar het wordt gedoogd in de goudvelden”. Sleur benadrukte, dat de president zelf in de media heeft gezegd, dat chemicaliën in de goudwinning verboden zijn. “Dus ik weet niet, wat je daar nog meer moet gaan toevoegen”.
Hij wilde niet verder ingaan op de geïnterpreteerde uitspraak van DC Mendelzoon, die hij via de media zou hebben gedaan, “maar in ieder geval, is Cyanide verboden.
Sleur vroeg zich wel af, of Cyanide gedoogd wordt vanwege de belangen. Gedoogd omdat de mensen, die hoog in de politiek zijn, er gebruik van kunnen maken. Hij vindt dat ook de politiek het vuur aan de schenen na gelegd moet worden.
Hij wilde niet ingaan op de of en waarom DC Mendelzoon de uitspraak zou hebben gedaan? “U bent de burgervader, u heeft een verantwoordelijkheid”, aldus Sleur.
Het secretariaat van het Directoraat Milieu van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu bevestigde dat het gebruik van Cyanide verboden is in de kleinschalige goudmijnbouw.
“Vooralsnog is het gebruik ervan door Newmont en Rosebel/Zijin toegestaan. Het kan alleen met toestemming van het ministerie van EZOTI Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie het land binnenkomen”, aldus het Directoraat Milieu.