Megawatt generator van een miljoen dollar voor Albina

Edmund Neus, ingenieur elektrotechniek en kenner van het energiegebeuren in Suriname, zegt dat het vermogen van een generator wordt weergegeven in megawatt of kilowatt. De wereldmarktprijzen worden bijgehouden en zo weten we, dat gemiddeld voor een machine voor iedere megawatt die je wilt, je een miljoen dollar moet betalen. Het wordt een beetje goedkoper bij hele grote generatoren.

“Het vraagt best om een goed plan, om de machines qua vermogen zodanig te kiezen, dat de productie zo efficiënt mogelijk is”, aldus Neus. Voorts noemt hij het voorbeeld van ‘s morgens 0.8 megawatt nodig, voor levering ‘s middags 1.6 megawatt en ‘s avonds 1.3 megawatt. Volgens hem moet men dan een combinatie van machines kiezen die zo dicht mogelijk bij een efficiëntie van 70 procent komt op alle tijden. Anders wordt je operatie erg duur. Net zo goed als je een auto op de juiste snelheid schakelt.

Na het protest in Albina werd nieuwe informatie verzameld, om de kennis te vergroten, zodat het energievraagstuk van Albina duidelijker gemaakt te kan worden. Er is gesproken met kenners, waaronder Edmund Neus over het energievraagstuk van de stroomvoorziening in de energiecentrale van Albina.

Er werd ontdekt, dat de stroomuitval in Albina kan worden toegeschreven aan de onvoldoende capaciteit van de centrale om aan de energievraag van het hele gebied te voldoen. De elektriciteitscentrale voorziet ook tientallenwoningen langs de Oost-Westverbinding van elektriciteit, waaronder Moi Wana, Moengo Tapoe en het Alfonsdorp. Ingenieur Neus is van mening dat het elektriciteitsnet in Albina instabiel geraakt als er niet genoeg energie is, waardoor bepaalde delen automatisch worden uitgeschakeld, om zo vraag en aanbod in evenwicht te houden. De generatoren hebben vaak moeite om de piek in het middagverbruik op te vangen, wat gelijk leidt tot een volledige stopzetting van de stroomproductie.

De huidige kostprijs voor levering van elektriciteit in Albina door de EBS is uitzonderlijk hoog, mogelijk als gevolg van extreme energietekorten of een grote vraag tijdens een energiecrisis. Om de stabiliteit te herstellen, kunnen netbeheerders maatregelen nemen, zoals het tijdelijk uitschakelen van minder essentiële delen van het net, of het toepassen van roterende onderbrekingen.

More
articles