Meerdere mediaplatformen gehackt

‘Het lijkt wel een georganiseerde aanval’

Redacteuren van Rasonic, SUN, Suriname Herald, Starnieuws, ABC Radio en Televisie, hebben gisteren tijdens een persconferentie de media geïnformeerd over aanvallen op mediaplatformen. Enkele redacteuren stellen dat sinds augustus vorig jaar, hun sociale mediakanalen gehackt worden. Niet alleen accounts worden gehackt, ook worden volgens hen artikelen die niets met politiek, politieke partijen of het beledigen van anderen te maken hebben, massaal gerapporteerd of verwijderd. Mediahuizen krijgen door het constant rapporteren van de artikelen, meldingen of waarschuwingen dat de pagina’s geblokkeerd of verwijderd zullen worden. Tijdens de persconferentie kwam naar voren dat meerdere mediabedrijven last ondervinden van aanvallen op hun platformen.

De verschillende mediahuizen hebben tijdens de persconferentie uitgelegd, hoe zij getroffen zijn en nog steeds aangevallen worden. Ook werd benadrukt dat de aanvallen erger zullen worden als er niet tijdig ingegrepen wordt. De aanvallen hebben ook een financiële impact op de mediahuizen, aangezien zij afhankelijk zijn van adverteerders. Worden pagina’s door hackers bezet, dan wordt het moeilijk daarop te adverteren. Ook het bereiken van de mediahuizen wordt op deze manier moeilijker. De mediabedrijven verklaarden dat hun kanalen op twee manieren worden aangevallen. Bij de eerste worden sociale mediakanalen, e-mailadressen en andere accounts gehackt en geheel overgenomen door derden. Bij de tweede worden artikelen massaal gerapporteerd. De artikelen die gerapporteerd worden, verschillen allemaal van elkaar. De aanval komt volgens de mediabedrijven, meer via Facebook.

Georganiseerde aanval

Volgens de mediahuizen gaat het om georganiseerde aanvallen. Het is niet duidelijk uit welke hoek de aanvallen komen, omdat het niet één soort artikel is dat gerapporteerd of verwijderd wordt. Ook kan dit volgens de mediahuizen niet direct aan Facebook zelf liggen, omdat Facebook berichten tussen de 5 tot 30 minuten verwijderd. De berichten van de mediabedrijven die verwijderd worden, betreffen artikelen van een dag tot maanden geleden. Volgens de redacteuren is het niet duidelijk wat het doel achter de aanvallen is. Wel is het volgens hen duidelijk dat geprobeerd wordt de samenleving betrouwbare informatie te onthouden en de reputatie van de vrije pers te schaden. Gevreesd wordt dat de aanvallen erger worden, aangezien de verkiezingen voor de deur staan.

Benadrukt wordt dat het om een nationale zaak gaat. Op de persconferentie is de regering opgeroepen om dit fenomeen te helpen stuiten. Ondertussen werkt de groep getroffen mediahuizen ook zelf aan oplossingen.

Persvrijheid

Tijdens de persconferentie is benadrukt, dat de aanvallen een gevaar vormen voor de persvrijheid. Ook het recht van het individu om zich te uiten, dreigt in gedrang te komen. Ook werd benadrukt dat het niet alleen om de media gaat, als deze aanvallen aanhouden. Maar ook om het vrijelijk uiten van de mening van de gewone burgers tot politici. ‘’Iedereen heeft er baat bij om tegen deze tendens op te komen om een gedegen oplossing te vinden‘’, werd gesteld. De mediabedrijven maakten duidelijk dat zij de samenleving geen informatie wil onthouden, maar dat het met deze aanvallen te maken heeft. ‘’We houden geen informatie achter, maar het heeft met zulke aanvallen te maken. Want je wordt dan gerapporteerd of het artikel wordt verwijderd. Het is geen onwil dat we bepaalde zaken niet willen publiceren. All hands on deck is nodig om dit probleem gezamenlijk aan te pakken.‘’

door Orsilia Dinge

 

More
articles