Illegale visserij heeft ook negatieve impact op de export

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veteelt en Visserij (LVV) heeft tegen een lokaal medium gezegd, dat de visserijsector nog steeds te kampen heeft met illegale vissers. Volgens Sewdien zijn er gesprekken geweest tussen de Franse en Surinaamse politie en douane over de aanpak van dit probleem.

De Franse autoriteiten zijn volgens de minister, niet altijd alert wanneer het aankomt op illegale praktijken in hun wateren. Toch is het volgens de minister belangrijk om in te grijpen als dergelijke activiteiten plaatsvinden. ‘’Er kan sprake zijn van blacklisting, wanneer Surinaamse autoriteiten niet tijdig ingrijpen. Het ministerie van LVV is bezig met een aantal maatregelen om de blacklisting te voorkomen’’, aldus de minister. In Suriname zouden deze vissersboten in beslag worden genomen door het Openbaar Ministerie.

Sewdien benadrukte dat ook de Kustwacht niet optimaal functioneert, maar verwacht dat de patrouilleboot die is aangeschaft door de minister van Defensie, ervoor zorgt dat het werk vlotter en efficiënter verloopt. Het is de bedoeling dat de patrouilleboot eind dit jaar in Suriname arriveert. Het is de bedoeling dat het Los van de illegale praktijken die plaatsvinden, kampen een aantal visverwerkingsbedrijven ook met stagnatie bij de export, waardoor ze met een overschot aan vis zitten. Sewdien hoopt dat er spoedig een oplossing in de situatie komt, zodat er weer normaal geëxporteerd kan worden naar het buitenland.

More
articles