Boedhoe: ‘Oliegeld alleen is niet genoeg voor duurzame toekomst’

Peers Suriname organiseerde op vrijdag 23 augustus het evenement: ‘The Future of Suriname’, waarbij de toekomst van verschillende industrieën in Suriname centraal stond. De olie- en gasindustrie wordt gezien als een belangrijke katalysator voor economische groei, maar er is bezorgdheid of andere sectoren goed voorbereid zijn op de komende ontwikkelingen.

Tijdens het evenement was Anand Jagessar, CEO van Staatsolie, de keynote spreker. Het panel bestond verder uit econome Wonnie Boedhoe, Egon von Foidl (Managing Director van Marriott Suriname), en Brian Sloote, expert in klantenservice outsourcing.

Kritiek op kortetermijndenken

Boedhoe waarschuwde voor het risico van kortzichtig beleid. “We praten constant over hoeveel geld we krijgen en wanneer het binnenkomt, maar niet over wat we met dat geld gaan doen”, zei ze. Volgens Boedhoe ligt de focus te veel op het blussen van korte termijn ‘brandjes’, zonder oog voor een langetermijnstrategie. Ze pleitte voor een doordacht ontwikkelingsbeleid dat welzijn en welvaart op lange termijn kan garanderen voor de bevolking.

Boedhoe uitte ook haar zorgen over het gebrek aan aandacht voor rampenbeheersing en de impact van klimaatverandering. “We praten alleen over kapitaal, maar denken niet aan de gevolgen van overstromingen en de noodzaak van bodemherstel, zoals bij de agrarische rampen in Brokopondo.”

Sovereign Wealth Fund onder de loep

Een van Boedhoes belangrijkste punten was de aanpassing van de wet op het Sovereign Wealth Fund (SWF). Ze riep op tot strengere regels om te voorkomen dat het fonds wordt gebruikt voor schuldaflossing, zoals nu het geval is. “De wet moet duidelijk maken dat dit een eenmalige actie is. We moeten voorkomen dat we weer in dezelfde val trappen”, benadrukte ze. Boedhoe stelde voor dat aanpassingen aan de SWF-wet alleen mogelijk zouden moeten zijn met een twee derde meerderheid in De Nationale Assemblee (DNA) om politieke willekeur te voorkomen.

Local content en ondernemerschap

Ook het local content-beleid kreeg kritiek. Volgens Boedhoe is de huidige aanpak niet effectief, en blijven resultaten uit vanwege ego’s en miscommunicatie. Ze riep op om lessen te trekken uit de aanpak van buurlanden en om een eigen strategie te ontwikkelen.

Op het gebied van ondernemerschap wees ze erop dat er te weinig wordt gedaan om startende ondernemers effectief te ondersteunen. Er zijn wel veel trainingen en kredietfondsen, maar de resultaten blijven vaag. “We weten niet wat de impact is, want er wordt niet geëvalueerd”, aldus Boedhoe. Ze stelde voor om meer aandacht te be-steden aan financieringsmogelijkheden, technische bijstand en digitale betaalsystemen voor kleine ondernemers.

De toekomst van educatie

Tot slot benadrukte Boedhoe het belang van investeren in educatie, zowel formeel als beroepsgericht (TVET). Volgens haar is er een tekort aan opgeleide professionals, en de behoefte aan technische expertise groeit. “Staatsolie doet zijn best om het kapitaal binnen te halen. Nu is het aan ons om te bepalen hoe we dat geld gaan inzetten voor ontwikkeling, niet alleen voor consumptie.”

More
articles