Internationale experts bijeen voor workshop Voedselveiligheid

De Caribbean Agricultural Health and Food Safety Agency (CAHFSA) organiseert in samenwerking met de Food and Agriculture Organization (FAO) via het Suriname Agriculture and Market Access Project (SAMAP), een driedaagse workshop over voedselveiligheid. Deze workshop, die plaatsvindt in de ballroom van Royal Torarica, is de eerste conferentie van de werkgroep sinds haar oprichting in 2019. De bijeenkomst ging van start op dinsdag 10 september 2024 en richt zich op het thema: ‘Food Safety in a Changing Climate: Safe Food, Healthy People, Stronger Communities’.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) sprak de buitenlandse gasten en de Surinaamse stakeholders toe. “Wij hebben heel veel potentie, maar daarmee komt ook dat er verantwoordelijkheden gepaard gaan. Zulke workshops bieden een scala aan ideeën, omdat belanghebbenden aan tafel zitten met deskundigen. Wij moeten zeker investeren in trainingen voor onze mensen inzake voedselveiligheid. Binnenkort wordt ons laboratorium dat op het LVV-terrein staat opgeleverd, alwaar ons voedsel op veiligheid getoetst zal worden door deskundigen”, merkte de bewindsman op.

Verder zal er constant overleg moeten zijn, en moet kennis worden uitgebreid over hoe de standaarden van voedselveiligheid in Suriname verder te verbeteren als Suriname wil exporteren naar de regio. Klimaatverandering vormt een aanzienlijke uitdaging voor de voedselproductie, maar Suriname beschikt nog steeds over relatief gunstige omstandigheden voor het produceren van voedsel. “Ik kijk uit naar de resultaten van de workshop en wens u allen heel veel succes met de uitkomst van deze intensieve workshop”, zei de LVV-minister in zijn openingstoespraak.

Gavin Peters van de CAHFSA, Cornelia Boesch van de FAO en de directeur van het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (NIVS), Juliette Colli-Wongsodjo, deelden hun expertise tijdens de openingsceremonie. De workshop belooft nieuwe inzichten en strategieën te brengen om de voedselveiligheid in de regio te verbeteren, en er wordt uitgekeken naar de resultaten van de intensieve sessies. Ongeveer 150 deelnemers uit de hele regio op alle niveaus van de voedsel- en landbouwindustrie zijn afgereisd naar Suriname voor deze conferentie, waaronder internationale beleidsmakers, technische deskundigen, Codex-contactpersonen, leden van de Caribbean Food Safety-werkgroep, de academische wereld, regionale belanghebbenden en vertegenwoordigers van de particuliere voedselindustrie. Een van de thematische gebieden van de bijeenkomst is gericht op het vergroten van de betrokkenheid van Caribische landen bij Codex, het internationale orgaan dat standaarden opstelt voor voedselveiligheid. De ‘Codex Engagement’-sessies onderstrepen het belang van deelname vanuit het Caribisch gebied aan Codex en bieden praktische richtlijnen voor het leveren van een effectieve bijdrage tijdens internationale bijeenkomsten. De conferentie biedt ook de gelegenheid om de leden van de Caribische werkgroep voor voedselveiligheid en de Codex-contactpersonen samen te brengen voor een grotere betrokkenheid op internationaal niveau.

More
articles