Frankrijk overhandigt precolumbiaanse archeologische vondsten aan Suriname

De Franse ambassade in Suriname heeft vier precolumbiaanse messen van stenen bijlen overhandigd aan de Stichting Surinaams Museum. De ceremonie vond plaats op 10 september 2024 bij Fort Zeelandia, waar de overhandiging officieel werd bezegeld door de Franse ambassadeur in Suriname, Nicolas de Lacoste, en de waarnemend directeur Cultuur, Dweight Warsodikromo, evenals Santosh Singh, directeur van de Stichting Surinaams Museum.

In zijn toespraak sprak ambassadeur De Lacoste zijn waardering uit voor de goede samenwerking tussen de Surinaamse en Franse autoriteiten. Hij bedankte de Stichting Surinaams Museum en de Franse douane, met een speciale vermelding van de directeur van de Franse douane in Frans-Guyana, Richard Marie, voor hun inzet bij het veiligstellen van de artefacten.

De stenen werden tijdens goudmijnactiviteiten in de nabijheid van Toematoe gevonden en waren gesmokkeld naar Frans-Guyana, waar ze door de Franse douane in St. Laurent in beslag zijn genomen. Directeur Singh benadrukte het belang van dergelijke vondsten, die vaak voor aanzienlijke bedragen worden verkocht aan verzamelaars of voor gebruik in culturele rituelen. “Dit illustreert een gebrek aan bewustzijn over de archeologische waarde van deze artefacten”, aldus Singh. De Stichting Surinaams Museum is verheugd met de ontvangst van deze belangrijke historische stukken. Ze zullen worden bestudeerd, bewaard en gewaardeerd als onderdeel van Surinames rijke culturele erfgoed.

More
articles