VES-voorzitter Steven Debipersad vatte gisteren de avond van de paneldiscussie onder het motto ‘Impact Criminaliteit op de Economie’ samen, als kwesties die behandeld werden door de inleider Bryan Isaacs, hoofdcommissaris van politie, die becijfering behoeven. Echter bekruipt volgens hem toch het gevoel bij waarschijnlijk de meeste mensen in onze samenleving één van bedrukking.
Ook merkte Debipersad op, dat de website van het Korps Politie Suriname (KPS) geüpdate zou moeten worden, zodat de meest recente statistieken zichtbaar worden.
Korpschef Bryan Isaacs verduidelijkte in zijn presentatie vanwege zijn academische achtergrond als jurist, de grondwettelijke positie van het Korps Politie Suriname (KPS) in het bestel. Denk aan het staatsrecht, grondwettelijk recht of constitutioneel recht, is het recht inzake de staat te beoordelen in een organisatorisch verband. “Het heeft betrekking op de organen van staat, op de instelling daarvan, hun bevoegdheden, hun verhouding tot elkaar en ook die tot de burgers. De problemen kunnen bestaan uit een schadevergoeding, wat volgens Isaacs effectiever werkt dan in veel gevallen in het strafrecht.
Volgens hem fungeren het Openbaar ministerie en het Hof van Justitie als beroepsinstantie in civielrechtelijke, strafrechtelijke en belastingrechtelijke geschillen.
Bij de doorlichting van het KPS met betrekking tot allerlei aspecten van deze organisatie en kritisch haar kritische beoordeling was de korpschef niet helemaal eens met het aanwezige publiek.
Op de vraag wat zijn mening is over het toestaan aan elk gezin, een wapen in huis te hebben, zei Isaacs dat hij niet zou ingaan op geklets. Evenwel was de volgende vragensteller een slachtoffer van beroving in zijn bedrijf, waarvan deze nog steeds zwaar te lijden heeft. Hij deed een beroep Isaacs hem in aanmerking te doen komen voor een vuurwapen. Hoewel de korpschef medeleven betoonde met het slachtoffer, bleef hij echter van mening, dat de beroofde ondernemer volgens de geëigende regelgeving, de aanvraag moet doen.
Hans Hiralal (Platform van Levensmiddelen Importeurs in Suriname) deed ook een beroep op de korpschef, ook aandacht te besteden aan het gedrag van politieambtenaren, die meer dan eens over gaan bij de uitoefening van hun diensten. Ook maakte Hiralal de opmerking, dat de korpschef niet de politie hoefde in te zetten om prijzen in winkels te controleren. Volgens hem zou de concurrentie tussen ondernemers ertoe kunnen leiden de prijzen van goederen in de winkels, redelijk te maken.
Ook het verkeer in ons land kreeg veel aandacht vanwege het panel en het publiek. Eugenie Esajas (Korps Suriname Verkeervrijwilligers) deed een beroep op de korpschef, omdat velen door het huidige chaotische verkeer moeten om hun eindbestemming te bereiken en dat vaak moeizaam gaat en voor veel irritatie zorgt.
Vanuit de zaal werd voorgesteld dat deelnemers in het verkeer beter zichtbaar moeten zijn. Bijvoorbeeld een arm-flashlight dat redelijk betaalbaar is kan helder schijnen, zodat fietsers op de weg goed te zien zijn in plaats van aangereden te worden. Korpschef Isaacs stond open voor dit voorstel en het lid van de VES, Wonnie Boedhoe, deed het voorstel van samenwerking met het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers.
Echter was ze van mening dat de statische gegevens van het Korps nog niet toereikend zijn om beheershandhaving succelvol door het korps te laten uitvoeren.
Angelique del Castilho, voorzitster DA’91, maakte Isaacs duidelijk, dat er steeds gezegd wordt dat er met de riemen die we hebben moet worden geroeid en dat er in geen enkel land volledige veiligheid is. “En dat we niet in een paradijs leven.” Volgens haar zijn van belang, de indicatoren van de politie. Voor hetgeen we als samenleving nodig hebben om het veiligheidsgevoel te hebben. Denk aan rijsnelheid, behandelen van aangiften van inbraken, enzovoorts.