Staatsolie tekent twee PSCs met PetroChina voor offshore blokken in Suriname

Staatsolie heeft onlangs aangekondigd dat het twee Production Sharing Contracts (PSCs) heeft getekend met PetroChina Investment Suriname B.V. voor de offshore blokken 14 en 15 in het Shallow Offshore 2 Acreage (SHO2) van Suriname. Deze blokken liggen in waterdiepten tot 150 meter, in een gebied ten oosten van Blok 52, waar Petronas eerder meerdere olievondsten deed.

De ceremonie waarin de contracten worden ondertekend, vond plaats op 13 september 2024 in de Ballroom van Hotel Torarica. PetroChina Investment Suriname B.V. is een Nederlandse dochteronderneming van PetroChina Company Limited, onderdeel van de China National Petroleum Corporation Group (CNPC), een van de grootste olie- en gasproducenten ter wereld. PetroChina is genoteerd aan zowel de Shanghai Stock Exchange als de Hong Kong Stock Exchange.

De SHO2 Biedronde werd in november vorig jaar gelanceerd en bood bedrijven tot 31 mei 2024 de kans om te bieden. Staatsolie onthulde toen dat er meerdere biedingen waren binnengekomen, zonder verdere details te verstrekken over de bieders.

Met PetroChina als nieuwe speler op de Surinaamse olie- en gasmarkt wordt verwacht dat de activiteiten in het SHO2-gebied een sterke impuls zullen krijgen. Dit gebied omvat meer dan 90 bekende oliepropects, waarvan 30 naar schatting tussen de 1 en 7 miljoen vaten olie bevatten. De totale olie-in-situ (STOIIP) in het SHO2-gebied wordt geschat op meer dan 98 miljard vaten.

POC en PetroChina zullen ook een samenwerkingsovereenkomst (Joint Operating Agreement, JOA) ondertekenen. In de JOA worden de onderlinge afspraken tussen de contractpartijen over de exploratie, ontwikkeling en productie van olie en gas en de verdeling van de kosten, risico’s en opbrengsten van het project vastgelegd.

Blok 14 en Blok 15 waren onderdeel van de Suriname Shallow Offshore 2 Bid Round 2023-2024. PetroChina was een van de bedrijven die een bod had uitgebracht en kreeg deze blokken toegewezen. De blokken bevinden zich in het oostelijke deel van het Suriname-Guyana-bekken en grenzen aan Blok 52, waar eerder olie- en gasvondsten zijn gedaan. Blok 14 heeft waterdieptes van 50 tot 75 meter en Blok 15 van 75 tot 150 meter.

China National Petroleum Corporation (CNPC) is een geïntegreerd internationaal energiebedrijf met activiteiten in China en de rest van de wereld. CNPC is een van ‘s werelds grootste oliebedrijven. Staatsolie heeft via haar dochteronderneming de Paradise Oil Company (POC) ook een participatie-aandeel in de blokken 5, 6, 7 en 8, die onderdeel waren van de Shallow Offshore Bid Round 2020-2021. De exploratieactiviteiten in deze blokken zijn in volle gang. Recente studies wijzen uit dat de geologie van het Shallow Offshore er veelbelovend uitziet.

Met de twee nieuw afgesloten Production Sharing Contracts (PSCs) is nu ongeveer 46 procent van het Surinaamse offshore gebied onder contract. Staatsolie heeft als strategie om zoveel mogelijk gebied onder contract te hebben bij internationale partijen. Staatsolie investeert in het bestuderen van alle data van alle blokken in het Surinaamse deel van het Guyana-Suriname-bekken, waardoor het de ‘Master of the basin’ kan worden. Dit houdt in dat Staatsolie steeds meer en beter in staat is data om te zetten tot bruikbare informatie. Op die manier wordt een beter begrip verkregen van de geologie en het in kaart brengen van potentiële gebieden. Hoe beter Staatsolie dit kan, hoe succesvoller offshore-aanbestedingsronden zullen zijn en hoe groter de kans op het vinden van olie en/of gas wordt.

 

More
articles