Water stuwmeer mogelijk wederom vervuild door chemicaliën

Het water in het stuwmeer is mogelijk weer vervuild, doordat een truck met giftige stoffen in de laadbak, die gebruikt worden voor de goudwinning, op tot nog toe onverklaarbare wijze in het stuwmeer terecht is gekomen en er zeker twee weken in heeft gelegen. De stof die in de laadbak vervoerd werd, staat bekend als ‘Jin Chan’ en dient net als cyanide, om goud uit erts te verwijderen. De mogelijke gevolgen van deze ontdekking zijn nog onduidelijk, maar er zijn al meldingen van dode vissen die zouden zijn aangespoeld.

Het is bijzonder zorgwekkend dat dit probleem pas aan het licht kwam door oplettende omstanders. Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo uit zijn ernstige bezorgdheid over de gebrekkige milieuzorg. Hij benadrukte dat niet alleen bedrijven in het gebied tekortschieten, maar ook bewoners die aan illegale activiteiten deelnemen, dragen bij aan deze verontrustende situatie.

Verschillende autoriteiten van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) hebben het gebied inmiddels bezocht, en de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) heeft een onderzoek ingesteld. Monsters van het water zijn genomen en worden momenteel in het laboratorium getest.Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft voorzorgsmaatregelen getroffen door dorpen in de omgeving te voorzien van drinkwater. De uitkomsten van het onderzoek zullen bepalend zijn voor de verdere stappen, maar de zorgen over de mogelijke gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid blijven groot.

More
articles