‘Verontrustende stijging aantal gevallen van zelfbeschadiging’

Dr. Fauzia Poese, arts aan het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo, heeft haar bezorgdheid geuit over de toenemende frequentie van zelfbeschadiging onder jongeren in Suriname. Poese meldt dat jonge mensen steeds vaker met ernstige gevallen van zelfbeschadiging in het ziekenhuis worden opgenomen, vaak na het innemen van zeer giftige pesticiden. “We zien te vaak mensen die zich in acute noodsituaties bevinden na het innemen van gevaarlijke stoffen en zich afvragen, of ze zullen overleven. Helaas kunnen we vaak niets doen vanwege de hoge toxiciteit van de stoffen”, aldus Poese.

De stijgende zelfmoordcijfers in de regio Amerika, waar Suriname een van de hoogste percentages vertoont, vormen een groeiende zorg.

Vooral jongeren zijn kwetsbaar, met een toename van zelfmoorden onder mannen onder de twintig en een significant aantal gevallen van zelfbeschadiging bij jonge vrouwen. In Suriname is zelfvergiftiging door pesticiden verantwoordelijk voor twee derde van de zelfmoorden.

Multisectorale benadering voor zelf-moordpreventie

Om de zelfmoordpreventie-inspanningen te versterken, organiseerden de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie/-Wereldgezondheidsorganisatie (PAHO/WHO) en het ministerie van Volksgezondheid Suriname in mei een workshop in Paramaribo. De bijeenkomst, die meer dan 60 deelnemers uit verschillende sectoren bijeenbracht, had als doel een situationele analyse van zelfmoord in Suriname te presenteren en strategieën te ontwikkelen voor effectieve interventies op basis van het WHO LIVE LIFE-programma.

De workshop benadrukte de noodzaak van een gezamenlijke aanpak en besprak prioritaire populaties en interventiemogelijkheden. Deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van de gezondheidszorg, landbouw, onderwijs, sociale diensten, politie, religieuze groepen, en de media, onderzochten bestaande praktijken, uitdagingen en lacunes in zelfmoordpreventie. Het ministerie van Landbouw bracht recente regelgevende activiteiten omtrent gevaarlijke pesticiden in kaart.

Acties en aanbevelingen

Op basis van de workshop aanbevelingen worden er op nationaal niveau coördinerende acties ondernomen. Er wordt een multisectorale taskforce voor zelfmoordpreventie opgericht en de Pesticide Registrar is akkoord gegaan om de bevindingen aan de Pesticide Control Board voor te leggen. De taskforce zal toezicht houden op de implementatie van preventieve maatregelen en de toegankelijkheid van gevaarlijke pesticiden reguleren.

Daarnaast wordt gewerkt aan het versterken van psychosociale zorgdiensten voor jongeren en het herstel van de nationale hulplijn voor zelfmoordpreventie, met uitbreiding naar prioritaire districten.

Dr. Rakesh Gajadhar Sukul, directeur Volksgezondheid Suriname, benadrukt het belang van versterkte zelfmoordpreventie. “We moeten nu handelen om te voorkomen dat mensen zich in de steek gelaten en wanhopig voelen. Iedereen verdient de kans om hoop te vinden en wij moeten hen de middelen bieden om in leven te blijven, inclusief toegang tot hulp wanneer dat nodig is”, zegt Sukul.

De komende maanden zullen cruciaal zijn om de effectiviteit van de nieuwe maatregelen en de impact op de zelfmoordcijfers in Suriname te evalueren.

More
articles