Staatsolie overweegt nieuwe obligaties in 2025 om Blok 58 te financieren

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft aangekondigd, deel te nemen aan de ontwikkeling van het eerste offshore-olieproductieveld in Blok 58. Deze strategische stap markeert een belangrijke uitbreiding van de Surinaamse olie- en gasindustrie. De beslissing om deel te nemen, komt met aanzienlijke financieringsbehoeften, vandaar dat Staatsolie overweegt obligaties uit te geven in 2025.

Volgens het productiedelingscontract voor Blok 58, heeft Staatsolie het recht om voor maximaal 20 procent deel te nemen aan de ontwikkeling van het olieveld. De definitieve investeringsbeslissing (Final Investment Decision, FID) van de partners TotalEnergies en APA Corporation wordt in het vierde kwartaal van 2024 verwacht. Staatsolie heeft berekend dat de financieringsbehoefte voor maximale deelname ruim USD 1,8 miljard zal bedragen.

Om deze aanzienlijke investering te dekken, onderzoekt Staatsolie diverse financieringsopties. Deze omvatten eigen kasreserves, bankleningen, partnerschappen met strategische en niet-strategische partijen, en mogelijk een combinatie van deze benaderingen. Een van de voornaamste financieringsmethoden die in overweging wordt genomen, is de uitgifte van obligaties.

Staatsolie heeft aangekondigd dat de geplande obligatie-uitgifte in januari 2025 zal worden gelanceerd, met een afsluiting in maart 2025. Dit biedt de Surinaamse samenleving, inclusief huidige obligatiehouders, de gelegenheid om deel te nemen. De obligaties zullen worden aangeboden in kleine coupures, vergelijkbaar met eerdere succesvolle uitgiftes, om brede deelname te vergemakkelijken.

Details over de rente en overige voorwaarden zullen in de komende maanden worden bekendgemaakt.

De Surinaamsche Bank (DSB) is aangesteld als de arrangeur van de obligatie-uitgifte. Deze stap komt nadat Staatsolie in 2020 obligaties heeft uitgegeven die respectievelijk aflopen op 23 september 2025 en 23 maart 2027, met rentepercentages van 7 procent en 7,5 procent. De uitbetalingen van rente op deze obligaties worden op regelmatige basis uitgevoerd.

De deelname aan Blok 58 is een strategische zet voor Staatsolie, waarmee het zijn rol in de offshore olieproductie van Suriname versterkt. Het succes van deze onderneming zou niet alleen bijdragen aan de nationale economie, maar ook aan de positie van Suriname op de internationale olie- en gasmarkt.

More
articles