GAP-training in Wanica: Duurzame landbouwontwikkeling voor de toekomst

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verzorgt momenteel een intensieve Good Agricultural Practices (GAP) training, gericht op de duurzame ontwikkeling van de landbouw in Suriname. Deze training is een onderdeel van het Suriname Agriculture Markt Access Project (SAMAP), en de focus ligt hierbij op het implementeren van een programma voor capaciteitsopbouw voor belanghebbenden in de landbouwsector.

In het COVEZOMAG-gebouw worden landbouwers gedurende 3 dagen noodzakelijke kennis bijgebracht rondom het onderwerp.

De training speelt een cruciale rol in het verbeteren van de landbouwmethoden door de focus te leggen op efficiënter watergebruik, betere bodemgezondheid en het vergroten van de toegankelijkheid tot moderne landbouwtechnieken. Een van de primaire doelstellingen van de training is het versterken van de capaciteit van landbouwers (capacity building). Deelnemers leren hoe zij op een efficiënte manier werktuigen en materialen kunnen gebruiken. Daarnaast worden er richtlijnen verstrekt over ondernemerschap, waaronder prijscalculatie en afzet van groenten en fruit volgens de vereiste kwaliteitsnormen. Verder is er veel aandacht voor het juiste gebruik van chemicaliën tijdens de bespuiting van gewassen. Hierbij ligt de nadruk op voedselveiligheid en het beperken van de impact op het milieu.

Door de groeiende wereldbevolking en de toenemende landdegradatie is het van essentieel belang dat landen zoals Suriname zich voorbereiden op de toekomst. De uitdagingen van klimaatverandering en voedselzekerheid vereisen dat Suriname niet enkel vertrouwt op de ontwikkelingen binnen de olie- en gasindustrie. Deze training draagt bij aan de veerkracht van de landbouwsector door kennisoverdracht en innovatieve praktijken, zodat de landbouw in Suriname duurzaam en toekomstbestendig kan groeien.

More
articles