Brain drain bij Staatsolie beperkt tot bepaalde functies

Annand Jagesar, algemeen directeur van Staatsolie, heeft tegenover SUN aangegeven, dat los van de verschillende bedrijven, ook Staatsolie te kampen heeft met brain drain, die beperkt is tot bepaalde functies. Hij verklaart dat bij de raffinaderij van Staatsolie te Tout Lui Faut ruim 50 operators en engineers vertrokken zijn naar het buitenland. “De meesten vertrekken naar Nederland. Daar is er een onderneming die naar personeel zoekt voor haar waterstofbedrijf. Onze operators zijn daarvoor opgeleid. Dus dat bedrijf in Nederland, hoeft deze mensen niet meer op te leiden. Ze kunnen meteen ingezet worden”, aldus Jagesar.

Het vertrek van bepaald kader binnen de raffinaderij, heeft gevolgen voor de werkzaamheden, maar desondanks moet de leiding ervoor zorgen, dat de operaties bij de raffinaderij, niet in gevaar komen. ‘’Daarvoor zijn de directeur, manager en superintendent er, die ervoor moeten zorgen dat het bedrijf doordraait. Je raakt ervaring kwijt en krijgt in plaats daarvan, minder ervaren personeel’’, aldus Jagesar. Het gebeurde heeft volgens Jagesar, de directie wel de mogelijkheid gegeven, jonge enthousiaste mensen aan te trekken. Ongeveer 50 personen heeft het bedrijf kunnen aantrekken, die goed opgeleid zijn en meelopen met de ervaren mensen om vervolgens zelfstandig te kunnen werken.

Volgens Jagesar doet Staatsolie niet zo moeilijk met personeel dat weg wil. Er wordt een exit-interview via de afdeling Human Resource met de personen gehouden, en uit de gesprekken blijkt, dat de mensen vertrekken voor betere onderwijsmogelijkheden voor hun kinderen, een goede gezondheidszorg en zeker ook de veiligheid.

Als die mensen voor een beter bestaan voor hun familie weggaan, wordt aan hen een verklaring  gegeven, dat ze bij Staatsolie hebben gewerkt en een goede medewerker waren.  ‘’Blijkbaar verdienen ze meer in Nederland, omdat ze daar niet opgeleid hoeven te worden’’, benadrukte Jagesar.

Er werken momenteel 1150 personen bij Staatsolie. “Niet erg veel. Maar als er driehonderd mensen in dienst willen komen, is dat nu nog niet mogelijk, vanwege de beperkte posities. Als er tien mensen solliciteren en één krijgt werk, zijn negen niet zo blij, waardoor men vaak zegt dat het moeilijk is om werk bij Staatsolie te vinden”, aldus Jagesar. Volgens hem is er een systeem, waarbij je als werkzoekende een account kunt aanmaken op de website van Staatsolie. Daarna kun je je registreren en aangeven, waarin je goed bent (lassen, boekhouden etc.) Indien er een vacante positie is, wordt de persoon opgeroepen voor een gesprek.

More
articles