AWJ en IDB evalueren voortgang project ‘Labor Market Alignment with New Industries’

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) en de Inter-American Development Bank (IDB) hebben onlangs de voortgang van het project ‘Labor Market Alignment with New Industries’ (Afstemming van de arbeidsmarkt op nieuwe sectoren) geëvalueerd. Het project werd in augustus vorig jaar gelanceerd en wordt uitgevoerd door het ministerie met een lening van de IDB. De missie van de IDB stond onder leiding van de IDB-teamleider, mevrouw Yyannu Cruz-Aguayo. In het kader van de voortgangsbewaking evalueren beide partijen het project op gezette tijden.

Minister Steven Mac Andrew heeft bij deze gelegenheid wederom de volledige ondersteuning van AWJ aan het project benadrukt en aangegeven alle vertrouwen in de aangewezen functionarissen van het ministerie te hebben, gelet op hun expertise en capaciteit. De minister benadrukte dat het ministerie alles in het werk zal stellen om de beoogde doelen van het project te bereiken. Als de evaluaties volgens hem zouden aantonen dat het project niet volgens plan verloopt, is hij bereid strategieën en middelen aan te passen om de doelstellingen alsnog binnen de afgesproken tijdlijn te realiseren. De bewindsman is ervan overtuigd, dat ondanks de uitdagingen die het ministerie op zijn pad tegenkomt, met de nodige inzet het gewenste resultaat zal worden behaald.

Het IDB-team benadrukte het belang van regelmatige evaluaties, die helpen bij het volgen van de voortgang van het project ten opzichte van de oorspronkelijke planning. Dit maakt het volgens hen mogelijk om eventuele achterstanden vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Ook acht de IDB  voldoende kader noodzakelijk om dit project naar wens uit te voeren en ervoor te zorgen dat de Surinaamse gemeenschap meer toegang krijgt tot duurzame opleidingen met de nodige begeleiding, zoals beschreven in de doelstelling van het project.

Uit de evaluatie is gebleken dat op korte termijn een overeenkomst zal worden getekend met de stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) voor het verzorgen van op maat gesneden trainingen. Verder is er gerapporteerd over een gehouden workshop, waarbij informatie is verstrekt aan het projectteam over de ontwikkelde ‘Roadmap for Training for Employment’ (TFE), die gericht is op meer beroepsgerichte trainingen voor de beroepsbevolking met de focus op de landbouwsector, eco-toerisme en dienstensector, met name ICT.

Partijen werken aan een intensieve monitoring om ervoor te zorgen dat het project geen stremming ondervindt en dat de huidige en toekomstige activiteiten binnen het vastgestelde tijdschema kunnen worden uitgevoerd. Bij de bespreking waren ook aanwezig: de onderdirecteur Arbeidsmarkt op het ministerie, Naomi Esajas-Friperson, en Adeniyi Oyeleye (Program Manager van de Project Executing Unit op het ministerie) en aan de zijde van de IDB: Patricia Alvarez (Project Management Consultant IDB) en Steven Collins (Chief of Operations IDB).

 

More
articles