Hypocriet en achterlijk

INGEZONDEN

Heel vroeger als je lippenstift en vooral donkerrode lippenstift aanbracht, werd je voor hoer aangezien. Ook als je korte rokken droeg. Laat staan ‘billenshorts.’ Je mocht ouderen ook niet tegenspreken of met een open hemd of sigaret voor ze staan. Soms krijg je de indruk dat grote delen van onze samenleving in deze periode zijn blijven steken, althans psychologisch.

 Huichelaars

Wanneer bijvoorbeeld beelden van erotische standjes tijdens het dansen op sociale media verschijnen, die gedurende onze hele geschiedenis hebben plaatsgevonden en waaraan bijna eenieder hieraan stiekem eens heeft meegedaan, praat heel Suriname erover.

Over het feit dat politici en hun trawanten voortdurend liegen, bedriegen en stelen zwijgen de elite en de massa. Misschien uit afhankelijkheid, of onzekerheid en angst, of omdat ze eraan gewend zijn. Of om een combinatie van al deze factoren. In elk geval mag deze groep best gerekend worden tot een groot stel huichelaars.

 Kritiek en authenticiteit

In andere opzichten is dat ook het geval. Het mensenrechtenverdrag (BUPO) bijvoorbeeld is al bijna een halve eeuw geleden geratificeerd, maar nog steeds zeuren politieke leiders over de vrijheid van meningsuiting. Zelfs het Openbaar Ministerie laat personen oproepen, wanneer klachten in dit kader door politieke leiders bij hen worden gedeponeerd. Is dit geen grote schande? Deze personen en instituten die ze vertegenwoordigen, zouden juist het goede voorbeeld moeten geven, want wat aan de top gebeurt, sijpelt door naar beneden. Nu wil je juist kinderen, leerlingen en studenten mondig en kritisch maken, om ze vooral hun authenticiteit te laten ontdekken en hun creativiteit te stimuleren.

 Hypocriet en achterlijk

Als je al deze zaken op de keper beschouwt, is onze samenleving dan niet voor het overgrote deel hypocriet en achterlijk?

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD

Eerst het Volk, dan de Rest

More
articles