VERHOGING VAN SRD 250 NAAR USD 1000 IS ONDOORDACHT

Het recente besluit van het ministerie van Volksgezondheid in Suriname om de tarieven voor gewaarmerkte documenten te verhogen van SRD 250 naar USD 1000 verdient ernstige kritiek. Deze drastische maatregel, bedoeld om het brain drain probleem in de zorgsector aan te pakken, is op zijn minst problematisch en getuigt van een verontrustende blinde vlek in het beleid. In plaats van de kern van het probleem aan te pakken – de zorgsector die lijdt onder personeelstekorten en slechte werkcondities – kiest de regering ervoor om de financiële lasten te verhogen.

Het is verwarrend en zorgwekkend dat er zo weinig kritisch tegengeluid is geweest tegen deze ondoordachte maatregel. Dit besluit lijkt vooral gericht op het belemmeren van het vertrek van zorgprofessionals door hen financieel te straffen, een oplossing die in wezen symptoombestrijding is. Het verhogen van de kosten voor gewaarmerkte documenten is geen duurzame oplossing voor de onderliggende problemen in de zorgsector. Het lijkt eerder een tijdelijke maatregel die een groter probleem negeert: de onderliggende oorzaken van de brain drain. In plaats van de werkelijke problemen in de zorgsector te adresseren, zoals de lage salarissen en de slechte arbeidsomstandigheden, wordt er gekozen voor een financiële barrière die alleen maar meer ontevredenheid en frustratie kan veroorzaken. Dit beleid is niet alleen een onterecht ingrijpen in de rechten van burgers, maar ook een schending van het recht op eerlijke toegang tot noodzakelijke documenten. Het lijkt een bevestiging van de steeds groeiende kloof tussen beleidsmakers en de realiteit op de werkvloer. De voortdurende verhoging van kosten en lasten ondermijnt alleen maar het vertrouwen in de regering en haar vermogen om effectieve oplossingen te vinden voor de echte problemen. De vraag rijst ook of DNA-vaste commissie voor Volksgezondheid, daadwerkelijk haar rol vervult in het controleren en evalueren van dergelijke besluiten. Het lijkt erop dat de commissie toekijkt, terwijl beslissingen worden genomen die de rechten van burgers ernstig kunnen schenden.

Het is tijd dat beleidsmakers de werkelijke oorzaken van de brain drain in de zorgsector aanpakken en niet proberen symptomen te bestrijden door middel van financiële straffen. De focus moet liggen op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, het verhogen van de salarissen en het bieden van een werkklimaat dat professionals aantrekt en behoudt. Totdat dit gebeurt, blijft de verhoging van tarieven voor gewaarmerkte documenten slechts een kortzichtige en ineffectieve maatregel.

More
articles