‘Onderwijs is de sleutel die deuren opent naar een betere toekomst’

Het onderwijs draait niet alleen om cijfers en examens alleen, maar om een holistische benadering die de volledige ontwikkeling van het kind bevordert. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi gisteren bij de lancering van drie beleidsdocumenten van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Het Nationaal Onderwijsbeleidsplan Suriname 2024-2031 dient als leidraad naar een inclusiever en toekomstbestendig onderwijssysteem, waarbij kwaliteit en innovatie centraal staan. Tijdens de persconferentie werd het belang van onderwijs voor de toekomst van Suriname benadrukt. Het staatshoofd voerde aan dat beleidsdocumenten een krachtig fundament vormen voor onderwijsvernieuwing.

President Santokhi zei dat de barrières die kinderen ervan weerhouden hun volledige potentieel te bereiken, weggenomen moeten worden. Ook benadrukte de president, dat er geïnvesteerd moet worden, niet alleen in leerkrachten, maar ook in veilige leeromgevingen en een onderwijssysteem dat diversiteit en inclusiviteit omarmt. ‘’Onderwijs is de sleutel die deuren opent naar een betere toekomst, een toekomst vol mogelijkheden en kansen. Onderwijs vormt het fundament waarop een succesvolle en welvarende toekomst voor Suriname kan worden gebouwd.

Elk kind in Suriname, ongeacht achtergrond, moet de kans krijgen om te leren en zijn of haar potentieel te bereiken’’, aldus de president. Hij voegde eraan toe dat onderwijs een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de natie en de verbetering van de levensstandaard van de bevolking.

De basis voor deze visie wordt gevormd door drie beleidsdocumenten: het verslag van het Onderwijscongres ‘SAMEN ONDERWIJS TOEKOMST BOUWEN’ (2023), waarin denkers en professionals nieuwe benaderingen en best practices deelden; het beleidsdocument ‘Van Silhouet naar Stralend Gelaat’, dat de huidige staat van het onderwijs analyseert en een visie voor transformatie schetst; en drie conceptwetten: de Wet op het Basisonderwijs, de Wet op Onderwijstoezicht en de Wet op de Leerplicht — die deze visie juridisch verankeren.

More
articles