Inspectie en herstel van dammen langs Commewijnerivier

Prahlad Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), tevens minister ad interim van Openbare Werken (OW), heeft tegen over ABC Online Nieuws bevestigd, dat er momenteel inspecties plaatsvinden van alle dammen langs de Commewijnerivier. Dit om dambreuken en overstromingen van plantages langs de rivier te voorkomen. Sewdien zei dat deze maatregelen zijn getroffen naar aanleiding van de recente dambreuk op plantage Alliance. Veel inboedels zijn verloren, ook zijn landbouwgronden verwoest.

Minister Sewdien zei dat president Santokhi samen met een delegatie, gisteren een bezoek heeft gebracht aan plantage Alliance. Het bezoek was bedoeld om persoonlijk te verifiëren of de getroffen maatregelen naar behoren zijn uitgevoerd, en om direct in gesprek te gaan met de bewoners.

Volgens minister Sewdien was het bezoek van grote waarde. De president wilde nagaan, of alle stappen conform de rapportages zijn verlopen en om eventuele aanvullende acties te kunnen bespreken. “Mocht er nog iets open staan, dan kan de president dat concreet aanpakken”, aldus Sewdien. Tijdens het bezoek gaven bewoners aan, dat ze veel hulp hebben ontvangen. Die omvatte voedselpakketten, meubels en apparatuur. Sommige bewoners kregen zelfs ondersteuning bij de reparatie van beschadigde apparaten, zoals koelkasten. Hoewel er nog enkele gevallen zijn waarbij vervanging van apparatuur nodig is, worden er lijsten samengesteld zodat verdere compensatie overwogen kan worden.

Ook de schade aan landbouwgewassen is geïnventariseerd. Hoewel deze schade beperkt is gebleven, zijn er afspraken gemaakt over mogelijke compensatie voor de getroffen boeren. “Al met al was het een zeer geslaagd bezoek”, aldus Sewdien. Hij benadrukte dat de overheid al vroegtijdig maatregelen had getroffen de dijk te versterken, maar dat het aangeleverde materiaal later arriveerde dan gepland. “Daardoor waren we twee dagen te laat, maar alle herstelwerkzaamheden zijn nu voltooid”, aldus de minister. Sewdien is het niet eens met de bewering dat de samenleving sneller heeft ingespeeld op de vraag naar hulp dan de overheid, en benadrukte dat de overheid al bezig was met ingrijpen. ‘’Maar er kunnen soms vertragingen optreden’’, aldus de minister.

Daarnaast zei Sewdien dat stijgende waterstanden in de rivieren door klimaatverandering een serieuze bedreiging vormen. Daarom is het cruciaal dat de overheid, samen met de private sector en de lokale bevolking, de verantwoordelijkheid deelt voor onderhoud en bescherming. De komende springvloed, die over twee weken wordt verwacht, en een tweede golf tegen eind oktober, zijn al in de voorbereidingen meegenomen. Tot slot zei Sewdien dat de overheid dit niet alleen aan kan. ‘’Er moeten samenwerkingen plaatsvinden en de gemeenschap moet daarbij betrokken worden, mogelijk zelfs door het vormen van waterschappen, om zo gezamenlijk deze problemen aan te kunnen pakken’’, aldus Sewdien.

More
articles