Online nieuws vermeldt dat in ons land ongeveer 60 procent van de besmette personen zijn hiv-status kent, maar van elke 100 personen die een behandeling tegen hiv zoeken, er 83 succesvol op antiretrovi-rale medicatie worden gezet. HIV-testen in Suriname zijn gratis beschikbaar op verschillende locaties en de resultaten kunnen al binnen een uur verkregen worden. Daarnaast kunnen mensen via hun huisarts een hiv-test aanvragen, die door de ziektekostenverzekering wordt vergoed.
Ondertussen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van monkeypox (Mpox, apenpokken) in Afrikaanse landen, waaronder de Democratische Republiek Congo (DRC), uitgeroepen tot een internationale noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid. Evenwel zijn er ook gebieden in West-Europa genoemd, die door de WHO als zijnde een noodsituatie voor de gezondheid.
Volgens het online nieuws, kampt Suriname momenteel met een ernstig tekort aan covid-vaccins, omdat de voorraad bijna op is. We hebben te kampen met een nijpende coronavirussituatie, met “gemiddelde besmettingen die dagelijks oplopen op een bevolking van 600.000 mensen”, aldus de website. Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, heeft eerder via verschillende media meegedeeld, dat er extra vaccins nodig zijn, omdat de huidige voorraad niet toereikend is.
We probeerden Gajadhar Rakush Sukul, directeur Volksgezondheid, te bereiken, maar helaas is dat niet gelukt. Graag wilden we van de directeur vernemen, of er genoeg vaccins tegen Mpox beschikbaar zijn en andere medische voorraden als covid-vaccins en hoe de hiv-bestrijding verloopt.
Intussen is uit een betrouwbare bron vernomen, die de vaccinaties in Paramaribo coördineert, dat als het huidige tempo van vaccinaties aanhoudt, de vaccins sneller zullen opraken.
Volgens door ons geraadpleegde artsen is er dringend behoefte aan aanvulling van de vaccinvoorraden om met name de stijgende covid-gevallen tegen te gaan.