TotalEnergies versnelt Blok 58-project, FID binnenkort verwacht

Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, heeft onlangs meegedeeld, dat het bedrijf de ontwikkeling van het Blok 58-project voor de kust van Suriname zal versnellen.

Tijdens een Earnings Call op 25 juli 2024, na de presentatie van de kwartaal- en halfjaarresultaten, onthulde Pouyanné dat TotalEnergies verwacht dat dit project een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan de kasstroom van het bedrijf.

“We proberen het project snel uit te voeren, van het einde van de beoordeling in september vorig jaar naar de Final Investment Decision. Mijn doelstelling is één jaar”, aldus Pouyanné. Hij benadrukte dat het project voornamelijk gefinancierd zal worden door TotalEnergies, wat een grote positieve impact zal hebben op de kasstroom van het bedrijf. De totale cashflow voor het project wordt geschat op 4 miljard dollar, waarvan het grootste deel naar de Surinaamse regering zal gaan. De rest wordt verdeeld tussen TotalEnergies, Apache Corporation (APA), en Staatsolie.

Roy Shyamnarain, fiscalist en deskundige op het gebied van de regelgeving van Suriname inzake de olie- en gasindustrie, stelde onlangs dat er geruchten gaan dat TotalEnergies van plan is om de Final Investment Decision (FID) al eind september 2024 aan te kondigen, eerder dan de eerdergenoemde datum in het vierde kwartaal van 2024. “Deze verwachting wordt versterkt door Pouyanné’s opmerkingen over het behalen van de FID binnen een jaar na de voltooiing van de beoordelingsfase in september 2023.”

“Pouyanné hintte ook op een mogelijke aankondiging tijdens de volgende Investor Day van TotalEnergies in New York op 2 oktober 2024.

Er wordt zelfs gespeculeerd dat hij mogelijk voor die datum een bezoek aan Paramaribo zal brengen om de Surinaamse autoriteiten persoonlijk op de hoogte te stellen”, zei Shyamnarain.

Verder benadrukte Pouyanné dat TotalEnergies belangrijke stappen heeft gezet in samenwerking met de Surinaamse autoriteiten, waaronder overeenkomsten over het veldontwikkelingsgebied en het veiligstellen van de FPSO (Floating Production Storage and Offloading unit). Deze stappen zouden het project tegen het einde van het derde kwartaal, begin vierde kwartaal, gereed maken voor goedkeuring. TotalEnergies zal in september zijn richtlijnen verlengen tot 2030, waarbij Suriname een belangrijke rol zal spelen in de strategische plannen van het bedrijf voor de komende jaren.

More
articles