Inheemse en tribale leiders trekken aan alarmbel over conceptwet en grondtoewijzing

Traditionele gezagdragers van inheemse en tribale volken zullen niet langer toestaan dat de conceptwet voor Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Volken door het parlement wordt vertraagd of aangepast op een manier die onacceptabel is. Dit was aanleiding voor de onlangs gehouden gran krutu, waar gezamenlijke acties zijn aangekondigd en een coördinatieteam is ingesteld. In de slotverklaring van de gran krutu wordt opnieuw geëist dat de internationale erkende collectieve rechten onmiddellijk wettelijk worden erkend, in lijn met de hoogste internationale standaarden zoals vervat in de VN-Verklaring inzake de Rechten van Inheemse Volken en de uitspraken van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten.

Eenzijdige aanpassingen onacceptabel

De inheemse en tribale leiders wijzen de eenzijdige aanpassingen aan de conceptwet, voornamelijk de amendementen die in januari 2023 door de Nationale Assemblee zijn aangebracht, resoluut af. Recentelijk heeft de regering bovendien aangekondigd, verdere herzieningen van de conceptwetgeving te overwegen, wederom zonder betrokkenheid van de betrokken gemeenschappen. Deze plannen worden eveneens verworpen. “Wij zullen geen wetgeving over onze collectieve rechten accepteren die onder de geldende internationale standaarden en verplichtingen valt of niet in overeenstemming is met de uitspraken van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten”, aldus de verklaring.

Juridische acties tegen Kaliña & Lokono-vonnis

Om de uitvoering van het Kaliña & Lokono-vonnis, dat van toepassing is op alle inheemse en tribale volken in Suriname, af te dwingen, zullen juridische stappen worden ondernomen.

Geen Mennonieten in inheemse gebieden

Uit recente informatie blijkt dat er nog steeds pogingen worden ondernomen om toestemming te verkrijgen van gemeenschappen voor het aanvragen van landbouwgrond binnen inheemse en tribale woon- en leefgebieden voor Mennonieten.

Hierbij worden ook namen van hoge regeringsfunctionarissen genoemd.

De gran krutu heeft hierover een definitief besluit genomen: “Wij staan geen Mennonieten toe in onze woon- en leefgebieden, noch tussenpersonen of overheidsfunctionarissen die namens of voor de mennonieten toestemming willen verkrijgen voor grondtoewijzing. We verwerpen ook de omzetting van bosgebieden naar landbouwgebieden, en als deze omzetting al heeft plaatsgevonden, moet deze onmiddellijk worden teruggedraaid.”

More
articles