Angelique Del Castilho, voorzitster van DA’91, heeft in het tv-programma Magazine 4, haar zorgen geuit over de huidige staat van de gezondheidszorg in Suriname. Volgens haar is de zorg al jarenlang het slachtoffer van een falend overheidsbeleid, waarin de nodige investeringen zijn uitgebleven. Volgens Del Castilho ontbreekt er een duidelijke visie vanwege de overheid, met name op het gebied van het centraliseren van specialistische zorg. Door het gebrek aan strategische keuzes, blijven er tekorten aan deskundig personeel en middelen in de zorg.
Verder zei Del Castilho dat betere communicatie vanwege de overheid zou kunnen helpen om de ontevredenheid onder zorgmedewerkers te verminderen. Del Castilho uitte vervolgens ook haar twijfels over de aangekondigde ‘blijfpremie’ van 5000 SRD voor zorgpersoneel. Ze noemde de maatregel “te laat” en vraagt zich af, hoe lang de overheid deze premie kan blijven betalen, gezien de financiële problemen. “Als de overheid eerdere beloofde vergoedingen niet heeft kunnen nakomen, wordt het moeilijk om nieuwe beloftes te vertrouwen”, aldus Del Castilho.
De verhoging van het bedrag voor het verkrijgen van een verklaring om het land te verlaten naar 1000 US-dollar, doet volgens haar vermoeden dat de overheid zorgmedewerkers wil vasthouden. Ze benadrukte, dat het onacceptabel is, dat de overheid tarieven in dollars heft, terwijl de medewerkers in SRD worden betaald.
Daarnaast zei Del Castilho, dat er in de afgelopen jaren diverse strategische plannen zijn opgesteld, waarbij het verbeteren van zorgsystemen, de waardering voor zorgpersoneel en de betaalbaarheid van zorg voor de burger centraal stonden. Echter, door het gebrek aan financiële middelen zijn deze plannen nooit volledig uitgevoerd. Tot slot zei Del Castilho dat de zorgsituatie nooit zo ernstig had mogen verslechteren. ‘’Als de overheid tijdig had ingegrepen en haar beloften was nagekomen, zou dit niet gebeurd zijn’’, aldus Del Castilho.