ExxonMobil voorspelt: Olie en gas blijven domineren

ExxonMobil heeft zijn Global Outlook 2050 gepresenteerd, waarin wordt voorspeld dat olie en gas in 2050 nog steeds het grootste deel van de wereldwijde energievraag zullen uitmaken.

Volgens de prognose van het bedrijf zal de wereldwijde vraag naar energie in 2025 stijgen van 600 biljard Britse thermische eenheden (BTU) naar 664 biljard BTU. De grootste stijging in vraag wordt verwacht uit Afrika en de Azië-Pacific regio, met name India en China, terwijl Europa en Noord-Amerika naar verwachting minder zullen vragen.

Hoewel de vraag naar olie in dit scenario vrijwel stagneert, zal het aandeel ervan afnemen van 31,2% naar 28,3%. De vraag naar gas zal daarentegen met 16% toenemen, met een stijging van het aandeel van 24,7% naar 25,9%. Samen zullen olie en gas in 2050 naar verwachting 54,2% van de wereldwijde energiebehoefte dekken, een lichte daling ten opzichte van 55,7% in 2025.

Steenkool zal echter een aanzienlijke afname ondergaan, met een verwachte vermindering van 36,9% in vergelijking met 2025. Het aandeel van steenkool in de energievraag zal dalen van 23,5% in 2025 naar 13,4% in 2050.

Hernieuwbare energiebronnen zoals biomassa, waterkracht, geothermische energie, biobrandstoffen, wind- en zonne-energie zullen volgens de prognose een bescheiden stijging van hun aandeel ervaren. Deze bronnen zullen gezamenlijk groeien van 15,7% in 2025 naar 25,9% in 2050, met wind- en zonne-energie die bijna verviervoudigen in de periode 2025-2050.

ExxonMobil benadrukt het belang van voortdurende efficiëntieverbeteringen en oplossingen met lagere emissies om de CO2-uitstoot te verminderen te midden van een groeiende energiebehoefte. “De Global Outlook projecteert een voortdurende verbetering van de energie-efficiëntie en duurzame vermindering van de CO2-intensiteit met oplossingen zoals zonne-energie, windenergie, kernenergie, de omschakeling van steenkool naar gas, en koolstofafvang en -opslag”, aldus het bedrijf.

ExxonMobil verwacht dat de CO2-uitstoot in 2020 voor het eerst zal dalen, ondanks een toenemende economische activiteit, dankzij verbeterde energie-efficiëntie, meer hernieuwbare energiebronnen en technologieën met lagere emissies.

Als multinationaal olie- en gasbedrijf heeft ExxonMobil grote activiteiten op vrijwel elk continent, met belangrijke operaties in de Verenigde Staten, Guyana en Canada.

 

More
articles