Hofpresident moedigt nieuwe advocaten aan rechtshandhaving serieus te nemen

Op 28 augustus 2024 zijn negen nieuwe advocaten beëdigd bij het Hof van Justitie in Suriname, waarmee het totaal aantal advocaten dat lid is van de Surinaamse Orde van Advocaten, is gestegen tot 256. Tijdens de ceremonie heeft de president van het Hof van Justitie, mr. Iwan Rasoelbaks, de eed of belofte afgenomen van de nieuwe advocaten: mr. Wiradjenie Chowhari, mr. Vanessa van der San, mr. Astrid Kandhai-Getrouw, mr. Jettie Olff, mr. Santusha Gowrisingh-Sewradj, mr. Stuart Getrouw, mr. Clifton Keenswijk, mr. Isaura Morsen en mr. Indradebie Patadien.

In zijn toespraak benadrukte president Rasoelbaks de grote verantwoordelijkheden en verplichtingen die de nieuwe advocaten zullen dragen. Hij benadrukte het belang van kernwaarden zoals rechtvaardigheid, integriteit en professionaliteit in de uitoefening van hun beroep. “Deze kernwaarden zijn essentieel om te balanceren tussen een waardige beroepsuitoefening en de belangen van uw cliënt”, aldus de president.

Rasoelbaks stond ook stil bij de recente ontwikkelingen binnen het Surinaamse rechtssysteem, voornamelijk de goedkeuring van het Nieuw Burgerlijk Wetboek en de nieuwe procesregels die tijd, energie en middelen zullen vergen om te implementeren. Hij moedigde de nieuwe advocaten aan om zich aan deze veranderingen aan te passen en hun rol in de rechtshandhaving serieus te nemen. “De bal ligt nu op onze helft”, zei hij, verwijzend naar de verantwoordelijkheid van de advocaten om deze hervormingen effectief te integreren in hun praktijk.

De ceremonie werd verder gekenmerkt door toespraken van procureur-generaal mr. Garcia Paragsingh, en de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, mr. Elleson Fraenk. Paragsingh onderstreepte het belang van respect binnen het rechtssysteem, terwijl Fraenk sprak over de triomf van de recent aangepaste tarieven voor door de overheid gefinancierde rechtsbijstand, een onderwerp dat jarenlang aandacht heeft gekregen binnen de advocatuur.

De nieuwe advocaten spraken hun dank uit voor de ondersteuning die zij gedurende hun opleiding en praktijkervaring hebben ontvangen en benadrukten de uitdagingen die zij hebben overwonnen om dit punt in hun carrière te bereiken.

De ceremonie markeert niet alleen een belangrijke mijlpaal voor de nieuwe advocaten, maar ook een cruciaal moment voor de rechtspraak in Suriname, nu de sector zich aanpast aan de recente wettelijke hervormingen. Het Hof van Justitie feliciteerde de nieuwe advocaten en wenste hen een succesvolle en vervullende carrière toe, waarin zij zich zullen inzetten voor een rechtvaardige samenleving en eerlijke rechtsbijstand.

More
articles