Het kwade wordt beloond en het goede afgestraft

“Er komt regentijd. U ziet dat ik geen enkel kanaal heb laten opgraven. Ik laat het zo, zodat we een les leren over wat het betekent om in schulden te gaan. Laten we het voelen, want dit volk voelt niet. Laat hen de consequenties ervaren wanneer we verkeerd beleid goedkeuren.”

Het is voor mij nog steeds onbegrijpelijk dat een persoon of werknemer, na rijp beraad en willens en wetens, nalaat zijn verantwoordelijkheid te nemen en dit ook publiekelijk op de bovenstaande wijze bekendmaakt met als bewust doel de belanghebbenden te laten lijden, en dit straffeloos kan doen.

Zo iemand zou allang op staande voet opgedonderd moeten worden. Hij heeft bewust de gezondheid van het volk in gevaar gebracht. Het feit dat hij nog steeds in dienst is, toont aan hoe waardeloos onze regeerders zijn. En sorry hiervoor zeggen, betekent geen moer! Net zomin als je dat na een moord zou doen.

De verwaarlozing van het onderhoud tast niet alleen de volksgezondheid aan, maar richt ook veel economische schade aan. Waarom het Openbaar Ministerie (OM) geen onderzoek op eigen gezag heeft ingesteld, is voor mij even onbegrijpelijk. Dit geldt ook voor de Surfin-zaak bijvoorbeeld, waarbij het de bedoeling was of is gelden buiten het gezichtsveld van de Centrale Bank van Suriname te ontvangen, alsook voor andere zaken die naar corruptie rieken, zoals HPSG of het uitlekken van vertrouwelijke informatie bij de aanbesteding van IDB-gelden. De informatie is zeker niet gratis uitgelekt.

Het OM is toch niet in dienst van de regering of De Nationale Assemblee? Want daar lijkt het wel op. Nu ligt Alliance onder water, en trouwens, bij elke regenbui de hele stad. Verpleegkundigen en leerkrachten verlaten massaal en terecht het land, op zoek naar een betere toekomst. Zelfs bij het overlijden van baby’s wordt er niet opgetreden en stelt het OM ook geen onderzoek in.

Er wordt simpelweg gezegd dat de oorzaak geldgebrek is, terwijl er tegelijkertijd talloze nutteloze reizen worden gemaakt en corruptie overal straffeloos wordt toegestaan. Het volk moet hiervoor blijven betalen, dus eigenlijk betalen voor de nalatigheid van de regering. Dit heet in technische termen bestuurlijke incompetentie en criminele nalatigheid. Misschien geeft het OM toestemming voor een rechtszaak hiertegen. I doubt that.

In de Verenigde Staten van Amerika wordt nu een felle politieke strijd gevoerd om de ‘rule of law’ te handhaven tegen de vele malen veroordeelde Trump, die de grondwet niet respecteert. In Suriname echter lijkt het juist erop alsof het vertrappen van de grondwet een eer is. Het kwade wordt beloond en het goede wordt afgestraft. Deze weg leidt naar de hel.

 

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD

More
articles