Guyana overtreft Trinidad in koolwaterstofproductie

Guyana heeft Trinidad en Tobago overtroffen als de grootste producent van koolwaterstoffen in het Caribisch gebied. Recent gepubliceerde gegevens tonen aan, dat Guyana momenteel meer koolwaterstoffen produceert dan zijn ervaren buurman. Volgens gegevens van het ministerie van Energie en Energie-industrie van Trinidad en Tobago produceerde het land in de eerste vier maanden van 2024 gemiddeld 50.246 vaten olie en condensaat per dag (b/d). De gasproductie bedroeg bijna 2,6 miljard standaard kubieke voet per dag (mscf/d), wat resulteert in een totale koolwaterstofproductie van ongeveer 484.000 vaten olie-equivalent per dag (boe/d). Dit markeert een aanzienlijke daling ten opzichte van de productie van circa 719.000 boe/d in 2015. Trinidad hoopt de productie te stabiliseren door grensoverschrijdende samenwerking met Venezuela, waaronder het langverwachte Dragon-project, dat bedoeld is om de dalende productie te ondersteunen.

Aan de andere kant heeft Guyana, dat in december 2019 zijn olieproductie begon, een indrukwekkende stijging doorgemaakt. ExxonMobil, de enige operator met lopende projecten in Guyana, heeft van 2020 tot 2024 gemiddeld 98.000 vaten olie per dag toegevoegd. In de eerste vier maanden van 2024 bereikte de olieproductie een gemiddelde van 616.000 b/d, en met gegevens van mei en juni stijgt het halfjaargemiddelde naar 623.000 b/d, volgens het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen van Guyana. Hoewel de omzetting van koolwaterstoffen in vaten olie-equivalent per dag een eenvoudige vergelijking mogelijk maakt, zijn olie en gas verschillend in hun marktwaarde en toepassingen. Olie wordt voornamelijk geraffineerd tot brandstoffen zoals benzine, diesel en vliegtuigbrandstof, en speelt een belangrijke rol in de petrochemische industrie.

Aardgas, dat een groot deel van de Trinidad-productie uitmaakt, wordt daarentegen gebruikt voor elektriciteitsopwekking, verwarming en de productie van chemicaliën zoals kunstmest. Deze ontwikkeling benadrukt een cruciaal keerpunt in het energielandschap van het Caribisch gebied. Terwijl Trinidad en Tobago, met meer dan een eeuw ervaring in de sector, een afname van de productie ervaart door volwassener reserves, beleeft Guyana, dat pas vijf jaar geleden begon met productie, een olieboom.

In de komende jaren zullen nog drie projecten in Guyana, geleid door ExxonMobil, naar verwachting de productiecapaciteit verhogen tot meer dan 1,3 miljoen vaten per dag tegen 2027. Exxon zoekt ook goedkeuring voor een zevende project dat de productie mogelijk tot 1,5 miljoen vaten per dag kan verhogen. In 2025 zal Guyana zelfs de grootste olieproducent per hoofd van de bevolking worden. Naast olieproductie richt Exxon zich op het exporteren van aardgas uit het Liza-veld vanaf 2025, met een initiële snelheid van 50 miljoen scf/d. Exxon en de Amerikaanse start-up Fulcrum LNG overwegen ook een op zichzelf staande gasontwikkeling om op grotere schaal gas te produceren voor export.

More
articles