Gepensioneerde SWM’er over watervoorziening in Suriname

Sureesh Simbhoedatpanday, die 41 jaar bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft gewerkt, is primair met de waterkwaliteit en waterwinning belast geweest. Hij benadrukte dat de productie en distributie van het drinkwater een complex proces is. In een gesprek met onze redactie vertelde hij dat het runnen van een waterleidingbedrijf, niet eenvoudig is. ‘’Vanaf het winnen, zuiveren en distribueren van water naar de verbruikers toe vergt heel veel. Veel meer inspanning en expertise, dan vaak wordt gedacht’’, zegt Simbhoedatpanday.

Hij waarschuwt, dat de drinkwatervoorziening in veel landen onder druk staat, door het niet beschikken over zoetwaterbronnen. Simbhoedatpanday pleit voor bescherming van onze potentiële waterwingebieden (grond als oppervlakte) om de drinkwatervoorziening te kunnen garanderen in de toekomst. Het voorgaande voor de bevolking in de kustvlakte, als in de afgelegen gebieden. Het zuive-ringsproces van het ruwwater voor het product drinkwater, is volgens hem geen gemakkelijke taak.

Wat betreft drinkwatertarieven, zegt Simbhoedatpanday dat de SWM specifieke tariefgroepen heeft.

Deze tarieven variëren afhankelijk van het verbruik en de aanwezigheid van een zwembad, en omvatten ook aparte tarieven voor commerciële aansluitingen, ziekenhuizen en maatschappelijke instellingen etc.

De samenwerking tussen de SWM en het Waterleidingbedrijf Amsterdam, WMO, Wereld Waternet, is gericht op het verbeteren van de drinkwatervoorziening in Suriname. Simbhoedatpanday geeft de verwachte doelen van deze samenwerking, zoals het verbeteren van distributienetwerken en de drinkwatervoorziening in districten en binnenlandse gebieden aan. Hij wijst erop dat deze inspanningen al hebben geleid tot reductie van waterverlies, rehabilitatiewerken in Nickerie-West en het binnenland Moengo en Albina, en gunstige financieringsvooruitzichten.

De SWM heeft zich voornamelijk gericht op stedelijke gebieden in de kustvlakte, terwijl de Dienst Watervoorziening (DWV) zich bezighoudt met districten en binnenlandse gebieden. Er is ook een traject ingezet voor overname van waterverzorgingsgebieden. Simbhoedatpanday stelt dat het toevertrouwen van de watervoorziening in Suriname, de verantwoordelijkheid van de SWM is ter  optimalisering en de uniformiteit van de drinkwatervoorziening garandeert.

Tot slot bespreekt hij de uitdagingen, die ontstaan, wanneer de vraag naar drinkwater groter is dan het aanbod, zoals beperkte bronnen door droogte, ontoereikende infrastructuur, en vooral de benodigde middelen. Simbhoedatpanday suggereert mogelijke oplossingen, waaronder waterbesparing, infrastructuuruitbreiding, en het onderzoeken van alternatieve drinkwaterbronnen, met de bescherming van de beschikbare waterwingebieden. Internationale samenwerking heeft bewezen een bijdrage te kunnen leveren in het verleden, daarom is het volgens hem essentieel de kwaliteit en beschikbaarheid van goed drinkwater in Suriname te waarborgen.

“Door deze uitdagingen aan te pakken en passende oplossingen toe te passen, kan een duurzame en betrouwbare drinkwatervoorziening worden gegarandeerd, zelfs bij een toenemende vraag”, concludeert Simbhoedatpanday.

‘’De SWM is  ons bedrijf en wij met zijn allen dienen de nodige bijdrage te leveren, zodat wij kunnen blijven genieten van het schaarser wordende product water.’’

More
articles