TotalEnergies overweegt om zich te abonneren op de capping stack-service die vereist is in Guyana, als onderdeel van de voorbereidingen voor hun eerste offshore ontwikkeling in Suriname. Dit werd bevestigd door Simon Byrne, vicepresident van TotalEnergies voor Gezondheid, Veiligheid, Beveiliging en Milieu, tijdens een bijeenkomst op 28 augustus over de milieu- en sociale impactbeoordeling (ESIA) van het 9 miljard dollar kostende Blok 58-project.
Nu Guyana in juni een capping stack in het land heeft geïntroduceerd, is TotalEnergies in gesprek met ExxonMobil om ervoor te zorgen dat hun olierampbeperkende maatregelen op één lijn liggen.
Een capping stack die bij een olielek als ‘dop’ fungeert om een olieramp te beperken, is een cruciaal onderdeel van hun noodhulpmiddelen.
Byrne verzekerde dat er een noodplan voor olierampen zal worden ontwikkeld voor Blok 58 en benadrukte dat TotalEnergies een verzekering heeft afgesloten voor het geval van een olieramp. Hoewel er nog geen bedrag is vastgesteld voor compensatie, heeft het bedrijf een klachtenmechanisme ingesteld om eventuele gevolgen van een ramp aan te pakken.
Het Blok 58-project, dat naar verwachting bijna 700 miljoen vaten winbare hulpbronnen uit de velden Sapakara South en Krabdagu zal ontwikkelen, zal gebruikmaken van een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) met een capaciteit van 200.000 vaten olie per dag. De start van de boringen is gepland voor het eerste kwartaal van 2026.