GANGSTERISME EN DE GOUDWINNING

Als je arm en in ruraal gebied woonachtig bent en geen politieke connecties hebt, mag je in dit land verrekken, want slechts weinigen zullen zich daadwerkelijk om je benarde leefomstandigheden en/of lot bekommeren. Wij durven dat glashard te stellen, als we slechts kijken naar wat zich in ons achterland al tijden aan het voltrekken is binnen de zogeheten goudwinning en de zeer dubieuze uitgifte van tal van goudconcessies aan politieke gangsters en de aan hen gelieerde vrienden en familieleden. Volgens de meest recente berichten heeft het departement van Natuurlijke Hulpbronnen weer goudconcessies uitgegeven  in het woon- en leefgebied van de Wayana Inheemsen aan de Lawarivier. Al geruime tijd worden deze Wayana’s  bedreigd door de goudzoekers en hun activiteiten.  Er wordt met groot en zwaar materieel naar goud gezocht en daarbij in hoge mate gebruik gemaakt van kwik bij de winning.

Al jaren wordt er door de Wayana gemeenschap aan de Lawa geklaagd over de kwikvergiftiging van kreken, kanalen en vooral de rivier. De  Franse regering heeft meerdere onderzoekingen gepleegd en vastgesteld dat het kwikgehalte in de vissen van de Lawa onverantwoord hoog te noemen is en dat er bij de Inheemsen in het gebied  al geboorteafwijkingen zijn geconstateerd. Ook na bloedonderzoek bij Wayana mannen en vrouwen is kwikcontaminatie geconstateerd. Ook hebben de Fransen meegedeeld dat de Marowijne- en de Lawarivier ernstig vervuild raken door de kwiklozingen. Suriname  handelt totaal in strijd met het  in Japan getekende Minamataverdrag, dat streeft naar het uitbannen van kwikgebruik. Suriname heeft het verdrag mede-ondertekend en later in DNA geratificeerd, maar het verdrag wordt op geen enkele wijze nageleefd. En dit komt omdat we gangsters in onze politieke partijen hebben en deze lui zitten bij zowel de coalitie als de oppositie. De inkomsten uit de goudsector gaan boven alles en de Wayana Inheem-sen en andere binnenlandbewoners mogen verrekken. Dat blijkt nu weer overduidelijk door de concessieuitgifte in het woon- en leefgebied van de Wayanastam in het aangrenzende gebied van de Lawarivier in Oost-Suriname. Net als in de Braziliaanse federale staat Roraima waar de garimpeiros, drugshandelaren uit  Venezuela en Colombia, de Yanomami Inheemsen aan het vergiftigen en doodschieten  zijn,  zal dit nu ook hier plaatsvinden onder de Wayana’s als de Surinaamse regering niet ingrijpt tegen haar interne politieke gangsters en hun vrienden.

Alles wijst erop dat er ook hier net als in Roraima in noordwestelijk Brazilie een stel smeerlappen doende is een aanzienlijk aantal arme Surinamers te vergiftigen met kwik in hun woon- en leefgebied. In Brazilie heeft de regering van president Lula besloten de garimpeiros  in de staten Roraima, Amazones en Para te vuur en te zwaard te bestrijden. Met het leger en de federale politie worden goudkampen ontmanteld, vliegtuigen in brand gestoken en illegale airstrips opgeblazen. Het gevolg is dat de garimpeiros andere streken zoeken om goud te komen roven. Zo trekken ze via Guyana naar ons land en komen ze ook via de deelstaat Amapa en Frans-Guyana naar ons land om ook hier de boel te vergiftigen met kwik.  Ze varen gewoon de Marowijnerivier op naar de Lawa om daar de Braziliaanse garimpeiro kolonie te vergroten.

Er is helemaal geen controle van onze overheid in het gebied en hierdoor is er een ‘’wild east’’ toestand ontstaan en we grijpen maar niet in. Door het politieke gangsterisme binnen de goudsector wordt het aldaar steeds erger en veroorzaken we grote ecologische schade aan de gemeenschappelijke grensrivieren Lawa en Marowijne. We zullen blijven talmen totdat we de grootste problemen krijgen met de Fransen die ook recht hebben te bepalen, wat er zich in het gebied voltrekt. Dat de regering Santokhi niet daadkrachtig optreedt komt vanwege haar eigen lijfsbehoud en het feit dat er in haar gelederen enkele goudgangsters zitten, wier eigen belang hoger ligt dan het landsbelang. Het blijven negeren van het Minamataverdrag zal voor ons land ook verstrekkende consequenties hebben. Op 25 mei het komende jaar hebben we de gelegenheid een andere coalitie te kiezen. Een die misschien wel bereid zal zijn op te treden tegen deze gangsters binnen het overheidsapparaat.

More
articles