Buitenlands personeel nodig om tekort arbeidskrachten op te vangen

Steven Mac Andrew, minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) heeft gisteren voorafgaand aan de Raad van Ministers vergadering gezegd, dat Surinamers steeds minder geneigd zijn bepaalde beroepen uit te oefenen, met name in de gezondheidszorg en de landbouw.

Mac Andrew benadrukte, dat het vraagstuk van migratie en het inzetten van buitenlands personeel, in de regering besproken zal moeten worden om het tekort aan arbeidskrachten in deze sectoren op te vangen. Ook zei Mac Andrew, dat op Cubanen en de Filipijnen, er veel mensen zijn die beschikken over een zorgdiploma. “We moeten kijken, of we ze naar hier kunnen halen. Ook andere sectoren hebben aangegeven, dat ze toch wel behoefte hebben aan arbeidskrachten”, aldus Mac Andrew. Hij benadrukte dat er noodzakelijke stappen zullen worden ondernomen om economische en zorgactiviteiten te garanderen, om zo te voorkomen dat ziekenhuizen of bedrijven door een tekort aan personeel moeten sluiten.

Mac Andrew wees erop dat de wereldwijde trend is dat de laatste generatie babyboomers dit jaar met pensioen gaat, wat een enorme vraag naar zorgpersoneel veroorzaakt. Daarnaast zie hij, dat er ook gekeken moet worden naar regionale voorbeelden om die in overweging te nemen, zoals op Sint Vincent en de Grenadines, waar een specifieke school is opgericht waar zorgpersoneel versneld wordt opgeleid.

Mac Andrew erkende ook de beperkingen die het strikte programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met zich meebrengt. “Als minister kun je de mooiste plannen hebben, maar als er geen geld is, houdt het een keer op”, aldus Mac Andrew.

More
articles