Als Chan weg moet, betekent dat niet dat jij terug mag komen

-Ingezonden-

Het enige wat de oppositionele politici doen, is klagen over Santokhi. Hij deugt niet, hij mag niet terugkomen. Zij, en de NDP’ers voorop, geven continu af op hem en zijn beleid. Deels is dat begrijpelijk, maar dan zeggen wij: oké Chan deugt niet, hij mag niet terugkomen. A bun, a regel, hij komt niet, maar dan wat? Dat wil niet zeggen dat jij moet komen, daar is geen enkele reden voor. Waarom moet jij dan komen? Kome peh? Doe sang? Dit is dus het probleem. Chan moet weg, maar jij hoeft niet te komen. Waarom wil jij komen als jij nu niks te vertellen hebt? Bij de NDP komt er nog een punt bij, namelijk dat de NDP nog een heleboel heeft op te helderen en op te biechten. Dus kome peh? Same tori? Zelfde types? Nee nee, zo gaat dat niet. Zo makkelijk niet.

Voor de goede orde, ik gun iedereen – echt iedereen van NDP, VHP tot de zachte of harde of Nieuwe Wind – regeermacht, iedereen die echt aantoonbaar waarde kan toevoegen aan de ontwikkeling van Suriname. En dat kan men aantonen door de vraag die ik aan alle politici al een tijd stel namelijk: laat zien wat je kan door jouw visie en plan te laten zien – publiceren- en in het plan moet staan (i) wat, (ii) hoe, (iii) wie, (iv) wanneer, (v) hoeveel geld erin gaat en hoeveel eruit komt. Al het andere waarmee je komt is alleen maar vermoeiing en bijna oplichterij en daarom de vraag aan die politici: Kome peh? Doe sang? Als je niet eens een visie laat zien en een plan hebt, wat wil je komen doen?

Vier uren lang met 12 sprekers alleen maar afgeven

Kome peh? Doe sang? Neem bijvoorbeeld de NDP, die zo graag terug wil komen. Onder bepaalde omstandigheden zou je hen dat gunnen maar zij laten ook niks zien. Sterker nog zij laten alles zien waarom zij in elk geval niet hoeven te komen.

Vorig weekend konden zij In Nickerie op hun meeting vier uren lang met twaalf sprekers alleen maar afgegeven op deze regering. Dat was het, dat was alles wat zij te bieden hadden, meer konden zij niet. En dus daarom moeten zij terugkomen? Het enige waar de mofawina wan’s beter af waren bij de NDP is dat zij pakketten kregen. Dus de NDP moet terugkomen voor de pakketten? Waar gaat de NDP die pakketten van betalen? Die boom met dollars groeit nog steeds niet in Suriname en in die 10 jaren dat zij geregeerd hadden konden zij die boom ook niet vinden. Da hoe da?

Schokkend dat de NDP vier uren lang twaalf sprekers op rij laat leeglopen op deze regering. Okay Chan is een rotzak, slechterik, racist, narcist, takroe mang en hij mag niet terugkomen. Maar alles wat je Chan verwijt, is direct één op één terug te vinden bij de NDP en op sommige punten zelfs in veelvoud ervan. Dus gewoon dre eye spelen en de ander verwijten. Waarom moet jij dan terugkomen? Doe sang?

De NDP had er beter aan gedaan om terug te blikken op hun periode met hun fouten en ook nog hun verworvenheden, die er zeker zijn, en dan vooral vooruitkijken en beredeneerde zekerheden geven, vertrouwen geven. Alleen maar roepen dat zij in het verleden groot waren, veel gedaan hebben, is niet voldoende. Ooit was Nokia ook groot en zelfs alleenheerser in de telefoonmarkt. Wie kent Nokia nog? Ooit was het Grieks imperium ook groot en sterk. Waar staat Griekenland nu? Ooit waren theaters Taj Mahal en Jasodra een begrip in Suriname. Waar staan zij nu? Ooit was het CDA in Nederland een machtsblok. Waar staat het CDA nu? Dus blijven hangen in het verleden is geen garantie voor de toekomst. Bij elk ding dat NDP ooit goed gedaan heeft, kan men vijf slechte dingen van hen ernaast noemen. De NDP blijft weigeren om over haar fouten te praten in de be-kende drieslag: (i) wat hebben wij fout gedaan, (ii) wat hebben wij van de fouten geleerd en (iii) hoe hebben wij waarborgen ingebouwd dat wij die fouten niet meer maken. Het enige wat zij continu en constant doen, is afgeven op deze regering. Oké, Chan mag niet terugkomen, maar jij mevrouw NDP, hoeft ook niet terug te komen, als dit het is en je zo doorgaat.

Wie heeft belang bij terugkeer NDP?

De NDP wil terugkomen om het land te dienen, zegt zij, maar in werkelijkheid zitten er persoonlijke belangen van de sprekers en buiksprekers en futu bois bij:

  1. Ingrid Bouterse: het enige wat zij op alle podia roept, is: “Mensen, wij moeten deze mensen wegjagen.” Zij wil deze regering gewoon weg hebben om via de NDP haar man weer terug thuis te hebben. Zo simpel is dat. Zij voegt niks toe aan de discussie over hoe het land te ontwikkelen, ook niet op een deelterrein. Haar optreden is aandoenlijk en deels begrijpelijk vanuit haar perspectief.
  2. Mofawina wan’s: het enige wat de aanhang, klapvee op de bijeenkomsten, zoekt is een pakket. Zij zeggen allen in koor dat zij ten tijde van de NDP op z’n minst pakketten kregen, dus daarom moet de NDP terugkomen. Niet om het land te ontwikkelen want dat zal aan hun lichaamsdeel roesten. Gewoon lekker lui in de hangmat liggen en de hele dag op een smartphone via FB schelden en wachten op pakketten. Hoe die pakketten betaald worden, mag OCER regelen.
  3. Bermkeffertjes: die zijn werkloos en zijn de hele dag bezig op social media live uitzendingen te maken en onrust te creëren in de hoop dat als straks de NDP aan de macht is dat zij dan elke maand zonder te werken salaris ontvangen en pakketten krijgen, want die bermkeffertjes worden allemaal beleidsmedewerkers, zoals voorheen.
  4. Veroordeelden in de innercircle: een van veroordeelde die de hele dag op meerdere FB-accounts rommel verspreidt en met vuil smijt wacht op hoe die zijn miljoen USD die op Schiphol in beslag is genomen weer bij de staat kan roven. De andere veroordeelde bankrommelaar hoopt op gratie en eerherstel. Beide veroordeelden doen zo flink hun best, want wees eerlijk, wat is hun alternatief? Voor de een is het jaren wegkwijnen in Santo Boma en voor de ander een eeuwige bedelaarsstatus. Begrijpelijk dat die met man en macht streeft naar een terugkeer van de NDP, desnoods met leugens en vuil.
  5. Racisten: de foute vleugel van de NDP wil perse de NDP terug om die ‘koelie’ niet meer als president te hebben, want die vleugel droomt van Simons aan het roer. Wat Simons kan en gaat doen, zal ook aan hun lichaamsdeel roesten, want dat vragen ze niet eens aan haar, want alles wat zij willen, is als er maar geen ‘koelie’ meer als president terugkomt. Dit is bekend binnen de NDP. Niet voor niets had zelfs Bouterse keer op keer gehamerd op het uitbannen van het racistisch denken in zijn eigen partij en dat tot laatstelijk nog! Dus laat de NDP niemand wijsmaken dat zij de bromtjie djari partij is en dus niet racistisch is. Die vleugel is een probleem voor de NDP. Is een visgraat in de keel van de NDP. De partij kan die niet doorslikken, maar ook niet uitkotsen. Het is helaas alleen maar erger geworden door de foute strategie van deze ‘nieuwe’ NDP, die de etnische snaar is gaan bespelen
  6. Kapitalisten: die zijn alleen geïnteresseerd in de oliedollars. Die verkopen zelfs hun ziel om aan de macht te komen. Het zijn de enigen die ‘schaken’ binnen de partij, want zij zijn bereid om desnoods met Chan te gaan regeren als zij maar kunnen regeren om die oliedollars te kunnen roven. De racisten moeten dan die koelie Chan maar slikken.
  7. Maatschappij geëngageerden: die arme idealisten willen hun partij aan de macht krijgen voor land en volk, maar zijn druk gefrustreerd tegen de stroom aan het roeien en zijn kennelijk niet opgewassen tegen het wassende water van de foute motieven zoals 1 t/m 6.

Samengevat, de NDP komt niet voor het land en volk, maar voor de belangen van mensen uit de groep 1 t/m 6. Dus dan is de vraag legitiem: Kome peh? Doe sang?

Zinloos verwijt

Buiten de meetings om komen de NDPers bij allerlei media om min of meer hetzelfde te doen van wat in bijvoorbeeld Nickerie gebeurde. Zo kwam Abdoel recent met twee artikelen – let wel niet één, maar twee – over nepotisme van deze regering. Ik heb geen hoge pet op van de VHP-mediacommissie, maar in dit geval waren die linkse en rechtse virtuele kaakstoten van de commissie aan Abdoel zeer op zijn plaats. Abdoel moet weten, en hij zou voorlopig 10 jaar onder een stoel moeten blijven schuilen als hij een beetje zelf respect had, dat de NDP aan schaamteloze nepotisme heeft gedaan en er aan meege-werkt heeft. Er zijn zoveel voorbeelden van dat ik mijn woordenmaximum hier ga overschrijven als ik ze allemaal moet opnoemen.

Dit weekend zag je een van de grote aanwinsten, Nasibdar van Nieuw Suriname, van de NDP bij DTV 48 minuten lang leeglopen op deze regering, zonder iets zinnigs te zeggen over hoe hij dan het land gaat ontwikkelen. Oké, Chan deugt niet, kan niet en moet weg maar waarom moet jij komen? Kome peh? Doe sang? Jij hebt niets te bieden, jij kan niks zinnigs zeggen maar een hoop commentaar geven op Santokhi. Als dit het voorland is wat de NDP aan de kiezers wil voorhouden, dan is de vraag heel actueel en zeer legi-tiem: NDP kome peh? Doe sang? Om pakketten uit te delen? om Bouterse thuis te brengen? om die USD 1 miljoen voor de veroordeelde uit de kas van de staat te stelen en hem te geven? om de andere veroordeelde bankrommelaar gratie te geven? om de bermkeffertjes tot beleidsmedewerker te benoemen? of de racisten te behagen door die koelie te verdrijven? of om de kapitalisten de kans te geven om die oliedollars te roven? Wat zal het zijn? Kome peh? Doe sang?

De discussie in Suriname moet niet meer gaan of Chan weg moet of niet. De discussie moet gaan, waarom jij wel of niet mag komen. Als je nu al niks te bieden hebt, dan lacht Chan terecht in zijn vuistje. Dan denkt hij terecht dat het allemaal praatjesmakers zijn die op hem afgeven maar die zelf geen haar beter zijn. Waarom willen zij komen? Kome peh? Doe sang?

Hikmat Mahawat Khan

 

More
articles