Ter gelegenheid van de 79ste onafhankelijkheidsdag van de Republiek Indonesië sprak president Santokhi op de receptie van zijne excellentie Julang Pujianto, ambassadeur van de republiek Indonesië en mevrouw Farah Dewi. In zijn toespraak op de 79ste verjaardag van de republiek Indonesië in aanwezigheid van de genodigden bracht, Santokhi zijn felicitaties uit aan de regering en het volk van Indonesië. Hij prees de heldhaftige daden en visie van degenen die hebben gestreden voor de onafhankelijkheid van Indonesië, en benadrukte, dat deze gebeurtenis de geschiedenis van het land heeft getransformeerd.
“Indonesië werd geprezen voor zijn vooruitgang in het opbouwen van een robuuste democratie, duurzame economische groei en culturele rijkdom. Het land wordt gezien als een voorvechter van vrede en veiligheid en geprezen om zijn eenheid in diversiteit en inspirerende vooruitgang”, aldus de president.
De president benadrukte ook het belang van de verplaatsing van de hoofdstad van Indonesië naar Oost-Kalimantan, het eiland Borneo. Deze beslissing is bedoeld om economische groei in het hele land te bevorderen en een evenwichtige en duurzame toekomst voor Indonesië te creëren. Indonesië wordt ook gezien als een belangrijke speler in Zuidoost-Azië en is vastbesloten, bij te dragen aan regionale stabiliteit, economische groei en samenwerking. Het land neemt ook de leiding bij het aanpakken van wereldwijde ongelijkheid en is voor een duurzame ontwikkeling.
De president benadrukte de historisch belangrijke relatie tussen Suriname en Indonesië, die verder gaat dan het gedeelde koloniale verleden en de culturele cohesie. “Beide landen hebben uitdagingen overwonnen en zijn uitgegroeid tot trotse, onafhankelijke staten, met een gedeelde visie op menselijkheid”, aldus president Santokhi.
In reactie op een verwijzing van de ambassadeur tijdens zijn toespraak naar de economische groei tussen Indonesie en Suriname, zei president Santokhi, dat ter ondersteuning van de economische groei Suriname een sleutelelement zal zijn, binnen de Caribische Gemeenschap en Indonesië.
“Suriname verwelkomt volgens Santokhi de mogelijkheden voor samenwerking met Indonesië, met name op het gebied van klimaatverandering en ecologische duurzaamheid. Het ministerie van Milieu en Bosbouw van Indonesië heeft voorgesteld een Wereld Mangrove Centrum op te richten, waarbij kennis en expertise worden uitgewisseld om de uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken”,aldus president Santokhi.
De president sloot af, door de samenwerking en krachtenbundeling tussen Suriname en Indonesië te benadrukken bij de komende COP29 in Bakoe, Azerbeidzjan. Hij onderstreepte het belang van wereldwijde actie op het gebied van klimaatverandering en riep op tot gezamenlijke inspanningen om deze uitdaging aan te pakken.
Zijne Excellentie Julang Pujianto, de huidige ambassadeur van Indonesië in Suriname zei in zijn toespraak, dat Indonesië vijf basisprincipes aanhoudt, te weten: de kernideologie van de Indonesische regering bestaande uit geloof in God, Indonesisch nationalisme, humanitaire of rechtvaardige en beschaafde menselijkheid, democratie en sociale rechtvaardigheid.
Het totale bruto binnenlands product (bbp) zal naar verwachting $7,3 miljard bedragen in 2045, een prognose die het land wereldwijd in de top vijf plaatst. Het bbp per hoofd van de bevolking steeg van 700 dollar in 2,000 tot 4,700 dollar nu – een samengesteld jaarlijks groeipercentage van meer dan 10%.