Lienga: ‘SWM werkt aan lage waterduk in Paramaribo en Wanica’

Tijdens een gisteren gehouden persconferentie van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), is directeur Clifton Lienga ingegaan op de stand van zaken met betrekking tot de watervoorziening in Paramaribo en Wanica. Volgens de directie van de SWM heeft het waterproductiestation op het William Kraanplein in Paramaribo een lek in een grote toevoerleiding, waardoor de waterdruk laag was. Hoewel het probleem tijdelijk was verholpen, is gebleken, dat voor een volledige oplossing het waterproductiestation gesloten moet worden, waardoor er geen water wordt geproduceerd.

Ondanks het falen van de overheid, de aandeelhouder om te investeren, worden volgens SWM-directeur Lienga, wel pogingen ondernomen, om de waterproblemen in andere delen van Suriname aan te pakken.  Lienga vroeg om geduld, terwijl er aan verbeteringen wordt gewerkt. Maatschappelijke klachten over de watervoorziening nemen toe, door de recente onderhoudswerkzaamheden aan het William Kraan Plein.

Grote delen van Paramaribo hebben meer dan een week te maken gehad met een zeer lage of geen waterdruk.

Ook vandaag kampt het regeringscentrum met een lage waterdruk.

Eerder nam de druk geleidelijk wel toe bij de voltooiing van de werkzaamheden, maar gisteren barstte volgens Lienga, een belangrijke toevoerleiding door materiaalmoeheid. De leiding was al sinds 1958 in gebruik. Er werd snel een tijdelijke oplossing toegepast om de druk binnen twee uur te kunnen herstellen.

Lienga denkt dat een tijdelijke oplossing het probleem na het droge seizoen, volledig zal oplossen, Hij wees erop, dat het vervangen van de leidingen, tijdens de huidige droge periode voor grote problemen zou kunnen zorgen, omdat het hele waterstation dan minstens 24 uur zou moeten worden stilgelegd. Het station heeft een productiecapaciteit van bijna 500 kubieke meter per uur, dus de gevolgen van een onderbreking op de watervoorziening zou zeer aanzienlijk zijn.

Lienga vertelde ook dat er wordt gewerkt aan andere gebieden waar de waterdruk laag is. Voorts zei hij, dat de verbeteringen voor het gebied Charlesburg binnen drie maanden merkbaar zullen zijn, met de pompen die binnen een maand worden geïnstalleerd. Over zes weken wordt een boosterstation opgezet in Vredenburg Serie B om normaal kraanwater te kunnen leveren. De SWM zal volgende week woensdag aansluitmateriaal hebben om achterstallige aansluitingen in de komende drie maanden aan te pakken.

Er worden ook extra putten geboord te Republiek en Para, omdat het boormateriaal deze week wordt vrijgegeven. Aan de Van Hattemweg wordt binnen 12 maanden een permanente oplossing doorgevoerd, waarbij een noodaggregaat wordt gebruikt om de gevolgen van het afschakelen van de belasting door de EBS te kunnen verzachten.

“Naast deze projecten worden er verschillende andere projecten uitgevoerd in verschillende districten met steun en financiering van organisaties zoals de IDB, de Caribbean Development Bank en World Waternet’’, aldus Lienga. Hij vraagt de gemeenschap om geduld te betrachten en verzekert dat er dit jaar verbeteringen zichtbaar zullen zijn.

More
articles