Del Prado: ‘Als pasgeborenen dood gaan, dan is er iets heel erg mis”

Het probleem van onvoldoende capaciteit op de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), is een aantal maanden geleden onder de aandacht gebracht van het ministerie van Volksgezondheid. Diverse betrokken partijen hebben overleg gevoerd en oplossingsmodellen voorgesteld, doch die hebben niet tot het gewenste resultaat geleid. Vorige week zijn er drie vroeggeboren baby’s overleden. Deze informatie heeft de media bereikt, waarna publiekelijk alarm is geslagen.

Het ‘s Lands Hospitaal heeft besloten verplegend personeel ter beschikking te stellen aan het AZP. Er is daarover overeenstemming bereikt, om ervoor te zorgen dat baby’s niet komen te overlijden, vanwege het feit dat er niet genoeg handen zijn om intensieve zorg te bieden. Het voorstel is gedaan om hooggekwalificeerd zorgpersoneel SRD 5.000 netto extra te geven om tegen te gaan dat zij naar het buitenland vertrekken.

Verder is ook afgesproken dat laatstejaarsstudenten van COVAB, doorschuiven naar de interne verpleging. Zij zullen extra trainingen krijgen. Verder zullen personen die gespecialiseerde opleidingen volgen, vrijgesteld worden van betalingen. Buitenlandse krachten zullen rond oktober worden ingezet in het AZP.

Volgens Ruben del Prado, publieke gezondheidszorg arts, vertelt hoe hij kijkt naar de huidige gezondheidszorg in Suriname. Del Prado: ‘’Het AZP is een symptoom, een gevolg van dat het buiten het academisch ziekenhuis niet goed gaat.

We moeten weten, dat we in een land leven zoals in elk ander land, waar je moet zorgen voor de personen die niet voor zichzelf kunnen zorgen en daar zijn pasgeborenen een heel belangrijk voorbeeld. Als in een land jouw pasgeborenen dood gaan, dan is er iets heel erg mis.” Del Prado benadrukt dat het AZP de nationale plek is voor intensieve zorg voor pasgeborenen. ‘’De ontstane situatie wil niet zeggen, dat het de schuld is of dat de oorzaak ligt bij het academisch ziekenhuis.

Als publieke gezondheidszorg arts, geef ik aan dat wat er gebeurt, het gevolg is van een heleboel andere dingen die niet goed gaan in de gezondheidszorg in Suriname. We hebben geen gezondheidszorg in Suriname, we hebben ziekenzorg in Suriname. Het budget, de begroting voor het ministerie van Volksgezondheid, gaat voor behandeling, voor therapie, zo goed en zo kwaad als dat gaat.

Er is geen budget of begroting voor preventieve zorg, voor het voorkomen van ziekte. Begin ervoor te zorgen dat jouw bevolking niet ziek wordt, dat is het allerbelangrijkste”, aldus Del Prado.

Het Medisch Stafbestuur van het AZP zal vandaag een persconferentie houden over de huidige crisis binnen het ziekenhuis door het nijpende tekort aan zorgpersoneel.

More
articles